Бюлетинигейт с финал в гаража

Бюлетинигейт с финал в гаража | StandartNews.com

Съдия Захариева води заседанието по дънки, насрочи пледоариите за 15 април

Обвиняемият Росен Желязков може да отнесе от 1 до 8 г. затвор.

Финалното заседание на процеса за фалшивите бюлетини от печатницата в Костинброд се състоя в подземния гараж на Специализирания съд. Безпрецедентното разглеждане на делото протече около час сред прахоляка на стопанисваното все още от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) подземие на ул. "Черковна" 90, в което се съхраняват бюлетините след задържането им от прокуратурата преди парламентарните избори през май 2013 г.

Причината за нетрадиционното съдебно заседание бе в искането на защитата на подсъдимия бивш главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков да се запознае нагледно с доказателствата по делото. Тъй като в Съдебната палата няма как да бъдат донесени всичките 347 000 бюлетини, се наложи на съдебния състав и страните да слязат в гаража, където се съхраняват. Съдия Ана Захариева откри необичайното гаражно заседание по дънки и кожено яке, а черната й тога остана в найлонов плик, подпрян на една от колоните в подземието. Двете представителки на прокуратурата също не облякоха червените си тоги, но ги стискаха грижливо в ръце. Те не се престрашиха да влязат сред прашасалите бюлетини, а кротко застанаха отстрани. Съдия Захариева обаче смело прескочи фолиевото ограждение и нагази сред потъналите в прахоляк 21 палета с бюлетини. През цялото време тя диктуваше на съдебната секретарка, която

пишеше в тефтерче на ръка протокола

от подземното съдебно заседание. Страните в процеса се съгласиха да се отвори само един от кашоните, за да се види съдържанието му. Съдия Захариева собственоръчно, използвайки маникюра си, разкъса найлона, лепенката с печата на прокуратурата и разтвори кашона. Да помага единствено се втурна подсъдимият Росен Желязков, който с един скок през палетата и кашоните се озова до магистратката. Установи се, че в кашона с надпис "hamali.bg" се съхраняват нарязани, но слепени една в друга по 5-6 бюлетини. След това бе протоколирано, че общо палетата са 21, като в едни има нарязани бюлетини в кашони, а в други цели отпечатани листове, но не и нарязани поотделно на машините в печатницата. Представителките на държавното обвинение побързаха да приключат и да се изнесат от прашното подземие. Те не проявиха особен интерес към бюлетините, но оспориха желанието на адвокат Трендафил Трендафилов да се протоколира, че съхраняваните бюлетини видимо са брак.

В ъндърграунд стил премина и договорката между страните за дата за финални пледоарии преди произнасянето на присъдата.

Досущ като в мафиотски филм

съдийката определи дата за пледоарии, докато почистваше ръцете и дрехите си от лепкавата прах с мокри кърпички. Решено бе на 15 април да са пледоариите.

Така близо 2 г. след скандалния ден за размисъл преди изборите през май 2013-а процесът е на път да приключи. Цялото му развитие бе показно още преди самият му старт, когато прокурори и маскирани полицаи нахлуха в печатница "Мултипринт" в Костинброд. А цялата безпрецедентна акция бе предавана директно по телевизионните канали. След гръмките очаквания за мегапроцес в крайна сметка с обвинение се сдоби единствено главсекът на МС Росен Желязков. Прокуратурата го привлече като обвиняем за престъпление по служба. Според държавните обвинители Желязков не е контролирал отпечатването на изборните бюлетини в Костинброд. Ако бъде осъден, той може да отнесе от 1 до 8 г. затвор. В края на 2014 г. назначената от прокуратурата експертиза показа, че от общо откритите в печатницата бюлетини

351 075 са били негодни за урните

В съда се изясни, че те са били подреждани в кашони не от печатарите, а от прокуратурата.

До момента случаят "Костинброд" единствено доведе до промени в Наказателния кодекс. Бе създаден съвършено нов текст - за противозаконно държане или разпространяване на бюлетини. Наказанието е до 3 г. затвор и до 3000 лв. глоба. Поправките в НК предвидиха санкции и за отпечатването на бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай