БСП предлага ограничения за частните съдия изпълнители

БСП предлага ограничения за частните съдия изпълнители | StandartNews.com

София. Депутатът от БСП Страхил Ангелов ще законодателни промени, които да ограничат правомощията на Камарата на частните съдебни изпълнители. Те са свързани с конкурсите за назначения, държавата и общините да не могат да им възлагат събирането на публични вземания, както и таван на таксите.

Ще бъде предложени промени и в Гражданско-процесуалния кодекс, така че да не може да се налага запор без човек да бъде надлежно информиран преди това.

Досега при обявяването на конкурс за избор на частен съдебен изпълнител, Министерството на правосъдието трябва да го съгласува това с Камарата на частните съдебни изпълнители, посочи Ангелов пред Нова телевизия.

„Може ли министърът на правосъдието да съгласува с камарата? Той може да се консултира, но да съгласува – това не е нормално", заяви Ангелов и допълни, че зад това в повечето случаи се крият финансови интереси.

Според него в момента съдия-изпълнителите често злоупотребяват с правата си. Много често те събират такси, които не би следвало да бъдат събирани.

„Основното, което аз предлагам да се промени, е държавата и общините да не могат повече да възлагат събирането на публични вземания на частни съдебни изпълнители. Сега го правят и аз не мога да разбера на какво основание го правят", заяви депутатът от левицата.

„Предлагам рамка на таксите, които частните съдебни изпълнители могат да събират, тъй като към момента няма такива. В повечето случаи се злоупотребява и се събират такси, които не би следвало да бъдат събирани", допълни Страхил Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай