Сряда,

Блокаж в системата. Само един иска поста на Лозан Панов

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
467
Блокаж в системата. Само един иска поста на Лозан Панов
A
A
A

Единствен кандидат за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде сегашният член на колегията на съда Галина Захарова. Днес е последният срок за внасяне на кандидатури, а такива не бяха предложени в началото на заседанието на пленума на ВСС.

Захарова, която сега е заместник-председател на съда, беше издигната от съдиите във ВКС. Те се аргументираха с нейния професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост.

Преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата й.

Предстои съдийската колегия да реши дали подкрепя Захврова, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред медиите. Според него е добре да има повече от една кандидатура, защото това стимулира участниците в надпреварата. Той допусна възможността и да няма избор като уточни, че всичко зависи от представянето на Захарова.

Непопълненият състав на ВСС не е проблем, каза Магдалинчев, коментирайки проваления избор преди няколко седмици на двама членове от съдийската колегия.

Новият председател на касационния съд ще бъде избран на 14 януари от ВСС след изслушване.

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com