Бивш прокурор видя връзка между атентата срещу Гешев и свалянето му

Сарафов е бил част от екипа на Иван Гешев. Всеки носи отговорността за действията

Бивш прокурор видя връзка между атентата срещу Гешев и свалянето му | StandartNews.com

Трудно е да се каже, кое точно е предизвикало вятъра на промяната на върха в прокуратурата, но процесът се е задълбочил и усили след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Това смята бившият градски прокурор на София и настоящ адвокат Николай Кокинов.

„Смяна на пластове. Гешев и Сарафов са различни. След 35 месеца Сарафов каза, че е време за промяна и в момента е изпълняващ длъжността главен прокурор“, констатира Кокинов пред бТВ.

„Аз не съм Делфийския оракул. Трябва да попитате г-н Сарафов как се е случила метаморфозата. Сарафов дълго време беше заместник на г-н Гешев. Нещо се е случило, за да има такава промяна в отношенията им“, добави той.

„Сарафов е бил част от екипа на Иван Гешев. Всеки носи отговорността за действията. След като толкова години си бил част от един екип - това е споделена отговорност, според мен. Членовете на ВСС се обединиха, че са избрали неподходящ човек. Иван Гешев обедини в негативен аспект всички политически формации в парламента“, обясни Кокинов.

„Трудно е да кажа какво обърна нещата. Вятърът на промяната тръгна след атентата срещу него. Тогава стана някакъв разрив. Те му поискаха оставката, той се подразни, че му искат оставката и започна война“.

„Ти си го избра“ и „Кой да сложа“

„Общуването между политици и магистрати става най-често по телефона. Заложено е участие на политическите формации при избора, в случая на главен прокурор. Механизмът за формиране на Висшия съдебен съвет ,който избира тези лица на тази длъжност, минава през парламента. Нормално е оттам да се прокраднат политическите интереси и пристрастия и съответната политическа сила да смята този човек, че този човек е по-подходящ от друг, за да изпълнява въпросните функции. Защо - трябва да питате ръководството на съответната политическа сила, която си има свои интереси и мнения“, обясни Кокинов.

Според него има комуникация между избраните и тези, които ги избират.

Промените в съдебната система

„Очевидно не се чувстват добре, нещо се притесняват“, добави бившият градски прокурор относно политическите нагласи за промяна в модела.

„Всички декларират, че желаят сериозна промяна в съдебната система. Нека да изчакаме и да видим доколко дълбока ще бъде тя. Смяната на личност на един пост не изчерпва и не започва реформа. Моделът, който е заложен, се следва. Докато не се промени правната рамка, няма да има нищо различно“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай