Атанас Славов отправи важна заявка за избора на главен прокурор

Според него конституционната реформа си заслужава

Атанас Славов отправи важна заявка за избора на главен прокурор | StandartNews.com

Сред предложенията за промени в Конституцията е и това на „Продължаваме промяната-Демократична България“ министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор при вече променена негова роля - с по-ограничени функции, с отпадане на надзора за законност и методическо ръководство. Това съобщи в предаването „На фокус“ по Нова телевизия министърът на правосъдието Атанас Славов.

Цялата битка е главният прокурор да носи отговорност, добави той. Славов подчерта, че решението в крайна сметка ще е на парламента.

На база на политическите разговори до момента Славов смята, че през юли промените в основния закон ще са в Народното събрание, но въпросът е дали ще има общ законопроект или отделни парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във ваканция през август, първото гласуване ще е през септември, допуска министърът.

Според него конституционната реформа си заслужава, защото България трябва да бъде европейска правова държава, а не „пленена държава, както все още ни определят в някои доклади".

Не е въпросът дали на нас ни харесва да сме с ГЕРБ или ДПС, промените в основния закон изискват големи мнозинства – 180 гласа или 160, отговори той на въпрос. Има една реалност в парламента, която няма как да бъде пренебрегната - ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ изразяват готовност за конституционни промени, обясни Атанас Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай