Арнаудова: Причина за ужаса край Своге е скоростта

Множество длъжностни лица са нарушили служебните си задължения, каза говорителят на главния прокурор

Арнаудова: Причина за ужаса край Своге е скоростта | StandartNews.com

Множество длъжностни лица са нарушили служебните си задължения и допуснали да бъде положена настилка, която не отговаря на рецептата, заложена от възложителя.

Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод разследването на катастрофата в Своге.

"До вчерашния ден Прокуратурата беше обвинила само водача на автобуса, който катастрофира, но след усилени действия от страна на следователи от Национална следствена служба, на които главният прокурор разпореди да провеждат разследването, се събраха и други доказателства“, посочи прокурор Арнаудова. По думите й доказателствата са събрани при търсенето на причината за настъпването на инцидента, извън действията на шофьора. 

"Междувременно бяха потвърдени първоначалните ни изводи, че основната причина за настъпването на тежкият пътен инцидент е нарушаването на правилата за движение по пътищата от страна на шофьора на автобуса“, заяви говорителят на главния прокурор и припомни, че установената скорост, с която се е движел шофьорът на автобуса, е била 53,5 км/ч, при максимално допустимата скорост в този участък 40 км/ч. Арнаудова уточни, че ако той се беше движил с тази допустима скорост, щеше да може да вземе завоя надясно без да навлезе в насрещната пътна лента и да предотврати настъпването с сблъсъка с двата товарни автомобила.

"Акцентите във вчерашните обвинения се изведоха най-вече от експертизите, които бяха възложени и от страна на Софийска градска прокуратура и от страна на Окръжна прокуратура – София, които установиха лошо качество на пътната настилка“, добави Арнаудова. 

По думите й усилията на прокурорите са продължили в търсенето на причината за полагането на тази некачествена настилка и са стигнали до доказателства за това, че множество длъжностни лица са нарушили служебните си задължения, подробно регламентирани в множество нормативни актове, включително и европейски такива.

"В резултат на което са допуснали да бъде положена настилка, която не отговаря на рецептата, която е заложена и от възложителя и която се изисква по силата на закон и която е гарантирала, ако беше спазена, здравето и живота на хората“, заяви говорителят на главния прокурор.

На въпрос дали ще извършват проверки на други места Румяна Арнаудова отговори, че Прокуратурата провежда разследвания тогава, когато има извършено престъпление.

"Прокуратурата не е всеобщ или общ държавен контролен орган. Извършваме процесуално-следствени действия в рамките на собствената си компетентност само тогава, когато има извършено престъпление. Качеството на пътя, контрола за строителните дейности, качеството на вложените материали не са от компетентността на Прокуратурата, нямаме правомощието по силата на закон да осъществяваме предварителен или последващ контрол върху състоянието на пътя“, каза още Арнаудова. По думите й прокуратурата от 2006 г. насам няма правомощия, каквито е имала преди това - да взема мерки за предотвратяване извършването на престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай