Златните паспорти остават в миналото. Какви са щетите?

Въпросът и за т.нар. "златни визи" също е на дневен ред

Златните паспорти остават в миналото. Какви са щетите? | StandartNews.com

Почти без дебат депутатите приеха на второ четене промени в Закона за българското гражданство, с които се прекратява възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции, т.е. премахват се т.нар. "златни паспорти".

Възражение обаче дойде от партия "Възраждане". Те поискаха бизнесмените, които вече са подали заявления за "златен паспорт" да получат такъв, а в случай, че има нарушения около молбата им, паспортите да им бъдат отнети след разследването на ДАНС, което да бъде извършено в следващата половин година.

Петър Петров от партията на Костадин Костадинов предупреди, че висящите молби за инвестиционни паспорти са на стойност 200 млн. лв. и няма нужда да се връщат от държавата. "Защо да връщаме тези парични средства в немалък размер? Не чух мотиви какво ще се случи ако върнем тези преписки. Дали ще е възможно да потърсят тези заявители по съдебен ред обезщетение", попита Петров.

Дотук се е стигнало след дълги години да се привлекат инвестиции, коментира Крум Зарков от БСП. "Затова се реши да се прекратят производствата по стар ред. Законопроектът предвижда по предложение на ДПС да се направи проверка на всичко случило се по тези текстове. Това ще смали България от държавите под особено наблюдение от ЕК. Ще покажем как не трябва да се действа конюнктурно. Това е важен момент, защото отне няколко години да стигнем дотук", поясни той.

"Да, с този закон сложихме край на тежък спор. Успяхме да свалим България от списъка, заради който от Европейската комисия ни сочеха с пръст. Не успяхме да свалим проблема с пребиваването на базата на инвестициите. Ще внасяме предложения - дали ще го отменим или ще внесем по-сериозни регулации - ще стане ясно", заяви Хамид Хамид от ДПС.

Въпросът и за т.нар. "златни визи" също е на дневен ред, призна Крум Зарков. Ще се върви към обща европейска регламентация по този въпрос, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай