Четвъртък,

Златанова: Инвестираме в пренебрегнати региони

От: Failed to load user -
Златанова: Инвестираме в пренебрегнати региони
A
A
A

София. "България няма да загуби европейски средства", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред ТВ7.

"Основна задача на държавата е да инвестира в региони, които досега не са попадали в приоритетите на властта."

На първо място стремежът е да се привлекат инвестиции в северозападния регион, който е най-изостанал не само в България, но и в целия Европейски съюз (ЕС).

"България има готови проекти за развитие на пътната инфраструктура на стойност 5 млрд. евро. В същото време отпуснатите средства по Оперативна програма "Транспорт" са 1 млрд. евро. Кои проекти ще бъдат реализирани и кои ще останат извън програмата е въпрос на правилна подредба на приоритетите", подчерта министър Златанова.

Тя потвърди, че на проведения Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) на 4 февруари управляващи и опозиция са постигнали консенсус за основните приоритети на България при разпределението на европейските средства за настоящия програмен период. Сред тях са развитие на образованието, подпомагане конкурентоспособността в българската икономика и целенасочени инвестиции за икономически растеж на малките населени места.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички