Железни доказателства за Горанов и Овчаров. САЩ с разкрития

Ако са невинни, да се защитят, каза координаторът на санкциите

Железни доказателства за Горанов и Овчаров. САЩ с разкрития | StandartNews.com

Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон „Магнитски” и са убедени в нея. Това заяви в интервю за Лора Крумова и предаването „На фокус” Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите. Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни.

„Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали”, заяви Джеймс О’Брайън.

Ето цялото интервю на О’Брайън:

Посочените във втория списък по глобалния закон „Магнитски” вече дадоха интервюта, направиха някои коментари. Казват, че сте подведени, че САЩ са подведени от някого. Така ли е?

Не мисля, че е така. Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медиите. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали. Според мен тук въпросът, Лора, е дали сме работили прибързано или в полза на някои конкретна сила. И отговорът е „Абсолютно не”. Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС.

Бойко Борисов, един от бившите министър-председатели, каза, че ако сме били приели Антикорупционните закони, тогава списъкът по „Магнитски” нямало да излезе. Това така ли е?

Е, не ми се ще да се ангажирам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, особено установената от нас корупция в сектор енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Но пак казвам: решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи занапред.

Един от политиците от втория списък „Магнитски” – Румен Овчаров, каза, че понеже бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на фирми като „Уестинг хаус”, попаднал в списъка. Как ще коментирате това?

Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България.

Как са проведени тези разследвания? Наистина ли са задълбочени, или са направени по някакви сигнали?

Те са много истински разследвания. Имаме екипи в различни наши министерства, които са отговорни за събиране на базата от доказателства. Решението да излезем с този списък е, защото България е много важен партньор за нас и ни се ще тя да изпълни този план за реформи. Наистина съм окуражен от стъпките, които България предприе неотдавна за диверсифициране на енергийния сектор. САЩ помагат на България да се движи в посоката, в която тя вече се движи и това е акт на силно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с радост ще ги защитим по съответните канали, но основното, което се опитваме да правим,е  да видим как България продължава напред в посоката, която народът очаква.

Очаквате ли други държави да се присъединят към санкциите?

Този пакет от санкции беше обявен в присъствието на колегите ни от Обединеното кралство. Те обявиха малко по-различен пакет. Според мен всеки използва инструментите, с които разполага. ЕС замрази 750 млн. евро за България заради неуспеха ѝ да въведе реформите, които са жизненоважни. Това също е форма на санкция.

Българският главен прокурор или неговата администрация поискаха ли информация относно втория списък по „Магнитски?

Не знам да има такова нещо. Знам, че е казал нещо за започване на следствие, но не съм наясно. Възможно е искането да е отправено по съответния канален ред.

За какво е тест вторият списък „Магнитски”? Какво, ако нищо не се случи тук в България, точно както и след първия списък? Посочени бяха имена на хора, един от които стана даже депутат.

Целта на изброяването на тези имена е да е ясно, да се защити системата на Съединените щати. Това, което казваме, е, че тези хора не могат да се възползват от нашата финансова система и от щатския долар. Това е списък за нас самите. Не въвеждаме забрана тези хора въобще да бъдат виждани.

Във втория списък „Магнитски” се споменава името на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това е втората по важност фигура след министър-председателя. Възможно ли е корупцията на такова ниво да е става без знанието на министър-председателя по онова време?

Ние следваме докъде се простират доказателствата. Обявеното от нас е онова, което знаем.

Ако министър-председателят не знае какво прави финансовият му министър и ако финансовият министър е корумпиран, какво означава това?

Това е въпрос на избор. Всяко правителство си има свои правила спрямо министри, които не работят прозрачно. Важното за нас занапред е, след като казахме какво сочат доказателствата ни и факта, че имаме добри работни отношения с доста партии, да се продължи с реформите. Това включва и политическата партия, за която вие питате, но също така и другите партии.

Партията зад Горанов твърди, че той е много важна личност, и че нивото на неговата важност е толкова високо, че бил даже в овалния кабинет. Хората, които са били в овалния кабинет, недосегаеми ли са?

Не. Никой не е над закона и правилата. Това е най-важното послание, което отправяме.

Срещнахте ли се с представители на ГЕРБ и БПС?

Срещнах се с представители на няколко партии, както и предишния път, когато бях в България.

Преди минута споменахте за доказателства, с които разполагате. Доказателства за какво?

Мисля, че сме описали в изявлението на Министерство на финансите какво е правило всяко от лицата. Този път сме се опитали да дадем по-подробно описание на действията им, отколкото беше възможно преди това.

Един от основните въпроси тук е защо сега? Защо вторият списък „Магнитски” се публикува не преди няколко месеца или след изборите? Има ли политическо измерение това?

Правим го, когато сме готови. Замислих се, че сте в предизборна кампания, но напоследък тези кампании се случват често в България. Имахме късмет, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в момент, който изглеждаше подходящ да са на лице за целите на разговора, който водим.

Ще допълвате ли този списък още веднъж и кога?

Никога не говорим за хипотетични ситуации. Опитваме се да бъдем колкото може кратки и ясни, че важното е системата да бъде променена. Нека да видим партиите да се обединят и да го направят.

Желаете ли да кажете нещо на българската общественост – на обикновените хора, които гледат това интервю?

Не. Единствено, че за нас България е наистина важен партньор. Гордеем се с онова, което България прави, за да си извоюва повече независимост в действията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай