Жаблянов: Само БСП е способна на самокритика

Жаблянов: Само БСП е способна на самокритика | StandartNews.com

Валери Жаблянов, член на НС на БСП и водач на листата на партията в Перник

- Г-н Жаблянов, водите листата на БСП в Перник, но бяхте спряган като спуснат от "Позитано". Така ли е?

- Странно тълкувание, защото аз съм член на областния съвет на БСП от 5 години. Членувам в общинската организация на БСП в Радомир, познавам прекрасно другарите, работили сме заедно и смея да кажа, че това беше едно решение, което бе прието по естествен начин. Няма нищо по-нормално от това, един от членовете на областния съвет на партията да е водач на листата.
- По-лесно или по-трудно правите кампания сега след година и няколко месеца управление на кабинета "Орешарски"?
- Категорично по-лесно. Кампанията се прави в по-свободни условия. Независимо от опита на служебното правителство да бъде използвано политически, условията за провеждане на предизборна кампания в момента са съвършено различни от периода, в който правителството на Марин Райков се занимаваше с подготовката на парламентарните избори или по-скоро с манипулацията им.

- Социолози казват, че БСП може да се срине до трето място. Приемате ли тази прогноза?

- На социолозите ще им кажа "много поздрави" от политолозите. Съвсем сериозно! Социолозите отдавна са се превърнали в част от политическото статукво, за сметка и в ущърб на науката. С тяхна помощ се правят опити да се предрешават резултатите от изборите. Но комерсиализацията стигна до такава степен, че социологията е почти унищожена. Само ще препоръчам да се прегледат проучванията на големите агенции от последните евроизбори, които даваха изравнени сили между БСП и ГЕРБ, а разликата беше от 10%. Това надхвърля т.нар. допустима грешка при социолозите няколко пъти. Всичко е в ръцете на избирателите и на тези, които кандидатстват за тяхното доверие.

- Какво ви казват най-често вашите симпатизанти от Пернишко при срещите сега?

- Хората са разстроени от ролята, която изигра АБВ. Защото едни от водещите дейци на АБВ са получили огромен кредит на доверие по време на други избори точно от нашите симпатизанти. И точно тези дейци не оправдаха това доверие - напротив. Опитаха се да ударят партията само заради амбицията си да останат вечно живи в политическата си кариера.

- Оставихте неизпълнени ангажименти от управлението, не ви ли питат защо?

- Няма как управленска програма за 4 г. да се изпълни за една. Този мандат не беше пълноценен, нямаше как докрай да се изпълнят ангажименти. Не само БСП бе в управлението. Но въпреки натиска успяхме да коригираме един пагубен курс за страната, които доведе до улични бунтове. И в изборите, които предстоят, българите трябва да отчетат, че БСП е единствената партия, способна на самокритика. Аз досега не съм чул от "съвършените" политици на десницата 3 изречения, които да бъдат пряк размисъл за всичките им "успешни" управления. И господата от по-предишното правителство, които си отидоха след улични бунтове, днес ни представят управленското си фиаско за гигантски успехи. Това е пародия.

- Ще отбележите ли 9. IX в Перник и как?

- 9. IX в Перник го посрещаме като ден на свободата и на победата над фашизма. Има поредица от събития, защото този край има огромен принос за разгрома на фашизма. Голяма част от партизаните са участвали в Отечествената война, дадени са огромен брой жертви за сразяването на германския нацизъм. И това е една история, която не може да бъде заметена под килима, независимо от от всички пари, които се изсипаха в антикомунистическата пропаганда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай