Земеделският министър попари производителите на зърно. Причината

Кризите продължават, те не са овладени

Земеделският министър попари производителите на зърно. Причината | StandartNews.com

У нас продължава да се внася земеделска продукция от Украйна, а това нанася удар на местните производители, стана ясно от интервю на служебния земеделски министър Явор Гечев за Нова телевизия.

Кризите продължават, те не са овладени. „При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон”, допълни той.

По думите на ресорния министър Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз във вземането на решения. Според Гечев спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе както браншът би искал.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. Аграрният  министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите.

Що се отнася до спекулата при хранителните продукти у нас Явор Гечев заяви, че сайтът, на който веригите трябва да публикуват цени на основни храни, дава отражение, но подчерта, че има спад в цената на слънчогледа, а при олиото не се наблюдава поевтиняване.

По думите на министъра наследникът му Кирил Вътев, когото Гечев познава, е доблестен човек. Служебният министър се закани да има приемственост и да помогне на бъдещия си колега. „Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство”, увери Явор Гечев. Той призова наследника си да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай