"Зелените" не се разбраха с Реформаторите

"Зелените" не се разбраха с Реформаторите | StandartNews.com

София. "Зелените" отказват участие в покупко-продажбата на депутатски места и ще се явят самостоятелно на изборите, съобщиха от партията в сряда.

"През последната седмица "Зелените" проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегашното дискредитирано управление в страната и прекратяване на порочните практики в политиката, които самовъзпроизвеждат системата на ограбване на обществените ресурси", се посочва в съобщението на зелената формация.

Като условие за преговорите те поставиха 5 принципни за тях политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание от общите ни представители: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност. Въпреки заявената предварително воля от страна на Реформаторския блок обаче до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигна.

След 10-дневно мълчание от страна на Реформаторския блок получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. "Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика", пише още в съобщението.

"През шестте години на своето съществуване "Зелените" доказахме, че не правим компромиси със своите принципи. Всеки предизборен съюз със "Зелените" трябва да гарантира присъствие и израз на политиките, които ще допринесат за възстановяване на държавността, реално участие на гражданите във взимането на решения, прекратяване ограбването на обществените ресурси, включително опазване на природата, а не защита на конюнктурни интереси и сметки. Изискванията към "Зелените" за съвместно участие в изборите трябва да са публични и изпълними, а условията – такива, че да гарантират адекватно политическо представителство", се посочва в съобщението.

"Зелените" призовават за подкрепа от всеки, който желае различна политика - за прозрачно управление и справедлива съдебна система, за съхранена природа и здравословна среда, за устойчива икономика и независима енергетика, за социална отговорност и качествено образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай