Здравният министър проговори изпод карантината

За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, каза проф. Ангелов

Здравният министър проговори изпод карантината | StandartNews.com

Поне за две седмици напред няма да има промяна в новите наложени по-строги мерки. Очаква се те да дадат резултат, заяви в интервю за БНТ тази сутрин здравният министър Костадин Ангелов, който е под карантина в дома си.

"Не бих казал, че са закъснели мерките. Те са в резултат на вслушването на всички професионалисти. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор. Следим ситуацията всеки ден и сме готови да отменим или разширим мерките", заяви проф. Ангелов.

Следим каква е заболеваемостта, каква е смъртността, свободните места в лечебните заведения, анализираме показателите. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат, каза още министърът.

"Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да намалят натиска върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", заяви проф. Ангелов.

По-добре подготвени сме, основният проблем е умората на хората и увеличаващият се натиск върху здравната система. Тя няма да издържи, ако се засили натискът, коментира здравният министър.

"Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна медицинска помощ, то трябва хората да работят в нормална среда, а не под натиск. В много РЗИ в страната имат нужда от помощ, търсят се доброволци. Командироваме служители от НЗОК, работим съвместно, цялата здравна система е мобилизирана", каза още здравният министър.

Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ-София е личен, коментира здравният министър. Д-р Данчо Пенчев не е подал оставка заради карантината на министър-председателя, уточни той.

Постоянен шеф на РЗИ ще има, след като бъде проведен конкурс.

"Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат взети мерки за провеждане на конкурс. Нямам притеснения, че РЗИ в момента не работи", допълни още проф. Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай