Защитата от вредни вещества мина на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси...

Защитата от вредни вещества мина на първо четене | StandartNews.com

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. С тях се ограничава употребата на определени опасни вещества в електричеството и електронното оборудване.

Работата на парламента започна със спор между председателя на ПГ на "Воля" Веселин Марешки и депутатите от ВМРО. В декларация от парламентарната трибуна Марешки обвини вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов, че е използвал език на омразата след случилото се във Войводиново:

"Ние от "Воля" категорично се противопоставяме срещу този език, който, пак казвам, заради спадналия рейтинг на определени псевдополитици, закратко попаднали в управлението на държавата, се опитват да създадат проблем, който никой не може да предвиди докъде може да стигне".

Марешки отправи обвинение и към депутата от ВМРО Александър Сиди: "Такива като господин Сиди, за които днес стана ясно, че са изпращали други техни хора да изнудват други български граждани".

На свой ред заместник-председателят на ВМРО и на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обвини Марешки, че злоупотребява с правото си да се изказва в парламента: "Тези обвинения в престъпления, ако има някой от народните представители доказателства за тях, редно е да ги даде в прокуратурата, а не да върти една и съща грамофонна плоча. Тук не говорим за свобода на словото. Тук говорим за един долен клеветнически нагон, който явно е изключително характерен за господин Марешки".

Промените в Закона предвиждат изпълнение на изисквания на евродиректива за въвеждане на съществени промени в обхвата и методологията за ограничаване на опасни вещества в елекричеството и електронното оборудване.

Срокът за транспониране на преработената директива е юни тази година. Като от 22 юли ограниченията за употреба на определени опасни вещества ще се прилагат за всяко електрическо и електронно оборудване, включително кабели и резервни части за неговия ремонт, което се пуска на пазара.

Със законопроекта се въвеждат различни преходни периоди за повторната употреба на резервни части за съответните категории в електричеството и електронното оборудване.

От обхвата на Закона се освобождават тръбните органи и музикални инструменти, които съдържат олово поради липсата на надеждни заместители.

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика ще обсъди и законопроект за изменението на Закона за горивата.

Преди това в Българската стопанска камара ще се проведе работна среща във връзка с внесеното от правителството предложение за отлагане влизането в сила на Закона с шест месеца.

Кабинетът взе това решение след заплахите от протести на дребните търговци, а едрият бизнес се раздели по темата.

Целта на срещата в Стопанската камара е изясняването на спорните въпроси между браншовите организации на камарата, които са заинтересовани от Закона. Това са Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация на металургичната индустрия, Минно-геоложката камара и Камарата на строителите в България.

Преди седмица дребните търговци в бранша обявиха, че ще излязат на протест на “жълтите жилетки“, ако не бъдат внесени поправки в Закона, които свалят бариерите пред тях. Тогава правителството реши, че е необходимо още време, за да се прецизират текстовете в Закона и отложи влизането му в сила от 28 януари за 1 юли тази година.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепи решението на правителството, но петролната и газова асоциация съобщи, че напуска КРИБ заради това становище, което не е съгласувано с нея.

За отлагането на Закона се обяви и Асоциацията на индустриалния капитал в България, а Българската стопанска камара се противопостави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай