Започваме преговори за газова връзка с Турция

Започваме преговори за газова връзка с Турция | StandartNews.com

София. Построяването на "Южен поток" ще доведе до по-ниска цена на газа, а държавата също работи в тази посока. "Газовите връзки за нас са приоритет, а от утре започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовите връзка между България и Турция". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на кръглата маса "Реидустриализация чрез конкурентоспособност".

Той обясни, че при газовите връзки с Гърция е имало изоставане, но има държавна гаранция в бюджета за 2014 г., с която ще върнат нещата в план.

"Със Сърбия също се работи по план, а това ще доведе до по-евтина цена на природния газ", подчерта министърът на икономиката и енергетиката и припомни, че е намалена цената на електроенергията, чрез законодателни промени, а от ДКЕВР са взели решение за намаляване на цената на нощната тарифа.

"В момента имаме рекорден добив в мините за декември и октомври", подчерта Стойнев и добави, че планът за добив за 2013 година е надхвърлен, а таксата за пренос е осезаемо намалена, което е увеличило износа. "Показахме, че държавата може да бъде коректен партньор и наляхме около 2,5 милиона в бизнеса", каза още Стойнев и добави, че бизнесът също е бил коректен, съобщи БГНЕС.

"Желанието ни е да започнем работа по площадките на АЕЦ "Козлодуй" през 2016 г.", съобщи министърът на икономиката и подчерта, че има проблем, защото държавните дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" искат да предоговорят договорите.

"България трябва да развива своята ядрена енергетика, а ремонти по инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" не са правени от близо 3 години и половина", заяви Стойнев, който бе категоричен, че най-важното е България да отстоява националните си интереси в ЕС, а в държавните предприятия няма забавени заплати и осигуровките се плащат на време. Стойнев изрази и надежда, че тази година ще се говори по-малко за криза, а за минната индустрия се разработва и нов план.

Според Стойнев енергията от ВЕИ-тата е добра, но и скъпа. Министърът отбеляза, че държавите със силна индустрия по-бързо са преодоляват кризата, а когато има индустрия, има и иновации. Министрите от ЕС трябва да се обединят над обща политика за спасяване на индустрията, смята Стойнев.

Започнал е дебат за реиндустриалнизацията на Европа, в който България също взима участи, обясни още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай