Започва новата сесия на Фонд "Научни изследвания"

Започва новата сесия на Фонд "Научни изследвания" | StandartNews.com

София. Следващата седмица може да бъде обявена новата сесия на Фонд „Научни изследвания", обяви образователният министър Анелия Клисарова по време на откриване на конференцията „Състояние и перспективи за научните изследвания в България".

По думите й след съгласуване на правилника на Фонда, всеки момент се очаква да бъдат обсъдени с Министерство на финансите и насоките за кандидатстване за нова сесия, предаде Дарик.

Министърът коментира, че съгласуването ще позволи да се работи спокойно. Тя припомни, че заради липсата на такова съгласуване беше наложена глоба от 8 млн. лева.

Министър Клисарова съобщи, че преди ден е подписала плащания на забавени договори по Седма рамкова програма, които чакат финансиране от дълго време. Според Клисарова българската наука има потенциал и по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" са заделени повече от половин милиард лева в направлението за научно развитие.

Тя допълни, че част от условията за програмата е била и Стратегията за развитие на висшето образование, по която вече има постигнато съгласие и се очаква скоро да бъде приета от Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай