Западните Балкани да поемат отговорност

Това каза външният ни министър Екатерина Захариева

Западните Балкани да поемат отговорност | StandartNews.com

Добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност, да бъдат решавани всички открити въпроси. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция.

Ние ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност, да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи, посочи Захариева.

Българският външен министър подчерта, че сега добросъседството и солидарността са нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса и криза на сигурността предвид терористичните атаки като тези във Виена и Ница.

ЕС потвърди ангажимента си в тези трудни времена към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на Европа, посочи Екатерина Захариева.

ЕС мобилизира за шестте страни повече от 3,3 милиарда евро за борбата с коронавируса и за възстановяване на региона, припомни тя и отбеляза и подкрепата на България с хуманитарна помощ и предпазни медицински средства.

Убедени сме, че свързаността е ключов фактор за изграждане на доверие и добросъседски отношения в страните от Западните Балкани, приобщавайки ги към европейските ценности и стандарти, посочи Екатерина Захариева. Според нея улесненото движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни - конкурентоспособни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай