Закон ще защитава родните производители

Закон ще защитава родните производители  | StandartNews.com

София. Кабинетът планира законови промени, които да защитят родните производители пред големите търговски вериги. Това стана ясно по време на заседанието на икономическата комисия към парламента.

"Ще внесем предложение за промяна в Закона за защита на конкуренцията, където ще фигурират термини като "господстващо положение на пазара", загатна Корнелия Нинова от Коалиция за България. Преди това вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че има груба дискриминация от страна на големите търговски вериги към родните производители.

Дискусията бе провокирана от доклада за дейността на Комисията за защита на конкуренцията за 2012 г. Представители на работодателски организации, синдикати и граждански организации посочиха, че не са удовлетворени от работата на КЗК, която отчете наложени глоби и санкции за 22,7 млн. лв. В крайна сметка депутатите не приеха доклада на КЗК. Тази съдба последва и докладът за дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, който също не бе приет от комисията. В дискусията стана ясно, че за задлъжнелия оръжеен завод ВМЗ-Сопот държавата е щяла да търси цена от 12 млн. лв., а за закъсалото "БДЖ-Товарни превози" - 100 млн. лв. Приходите от приватизация за 2012 г. са 272,2 млн. лв. ВМЗ-Сопот е на път да излезе от финансовото си затруднение, съобщи Bulgaria On Air. Оръжейното предприятие "Кинтекс" може да възложи поръчка на ВМЗ за 35 млн. евро, като продукцията ще бъде за страна извън ЕС. Ако се стигне до договор, работата във ВМЗ-Сопот ще бъде обезпечена за година напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай