Понеделник,

Захариева подозира кой поръчва омраза в Македония

От: Рачо Рачев -
Захариева подозира кой поръчва омраза в Македония
A
A
A

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева сподели в интервю за Нова телевизия, че има подозрения кой „поръчва” спекулациите в Северна Македония срещу България, които изглеждат организирани. Много често в северномакедонски издания се наблюдават дезинформация или откровени лъжи, каза Захариева.

Тя е на мнение, че по отношение на политиката към Република Северна Македония партиите у нас имат национално съгласие. Тя спомена декларацията, която бе подкрепена от всички партии в парламента. На срещите със специалния пратеник на Северна Македония всички представители на политическите сили у нас са „говорили в един глас”, подчерта вицепремиерът.

„Ако постигнем съгласие със Северна Македония, имаме напредък, разберем се за преговорната рамка, българското правителство може да каже да и пет дни преди изборите”, каза още Захариева. И припомни, че това, което се изисква от западната ни съседка, е да спазва преговорната рамка и точките от нея.

„Започна стъпка по стъпка да се спира изпълнението на редица разпоредби от този договор. България го изпълнява и е готова да го изпълнява. Работим по пътна карта за следващото заседание на междуправителствената комисия. Българската позиция е постоянна и не се променя. Много ми се иска и там да има устойчивост по отношение на България”, каза външният ни министър.

„Те много добре знаят какви са нашите проблеми с тях. Звучи много неевропейски. Германия е председател, нормално е да следват своя план. Разбирам, че проблемите не са лесни за обяснение. С Гърция нямаше само проблем с името, те имаха проблем и с общата история. Ние ще отговаряме с истината на дезинформацията”, заяви Захариева.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички