Вторник,

Захариева обсъжда в Атина епидемията от К-19

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, която е на посещение в Атина, разговаря с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, с премиера Кириакос Мицотакис и с външния министър Никос Дендиас, съобщи АНА-МПА.

По време на срещата, президентът Сакеларопулу е отбелязала отличните отношения между Гърция и България и усилията, които двете страни полагат за справянето с пандемията от новия коронавирус и за постепенно отваряне на туризма.

Сакеларопулу смята, че провокативните действия на Турция смущават добросъседските отношения, които трябва да съществуват в региона. Пример за такива са издаването на навигационно съобщение Навтекс, което включва гръцки морски пространства, както и превръщането на "Света София" в Истанбул в джамия.

Президентът на Гърция е заявила, че страната й очаква практическа демонстрация на солидарност от партньорите си в ЕС и, разбира се, от приятелска България.

От своя страна Захариева е подчертала, че Гърция и България са пример за добросъседство и за приятелски отношения в днешна Европа. Също така тя е изтъкнала значението на Гърция за България като туристическа дестинация и е изразила надежда за скорошно смекчаване на санитарните ограничения. Захариева се е съгласила със Сакеларопулу, че едностранните действия от турска страна не допринасят за спокойствието в региона, съобщава АНА-МПА.

Българският външен министър Екатерина Захариева отното в напомнила за поканата на президента Румен Радев към президента Катерина Сакеларопулу да направи официално посещение в България.

Според източници в гръцкото правителство, Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и Захариева са обсъдили как се развива пандемията от новия коронавирус в Гърция и България, режима на преминаването на границата и процесите в Източното Средиземноморие.

Мицотакис е отбелязал, че посещението на българския външен министър потвърждава силните връзки между двете страни.

След срещите си с президента и премиера, Екатерина Захариева разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас. В пресконференция те ще споделят резултатите от разговора си.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички