Гореща прогноза! Юрий Асланов каза от кого зависи кабинетът

Подготовка за преговори между партиите е белязана с голяма доза лицемерие

Гореща прогноза! Юрий Асланов каза от кого зависи кабинетът | StandartNews.com
  • Очаквам този парламент да гласува бюджета и през март да има нови избори
  • Подготовка за преговори между партиите е белязана с голяма доза лицемерие
  • Новите формации вече са отписали редовното правителство. Сега водят битка кой да излезе виновен
  • Приемането на бюджета ще се превърне в предизборно наддаване
  • Всеки е готов веднага да глътне властта. Но се страхува да обясни на избирателите си, казва социологът Юрий Асланов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Асланов, каква е Вашата прогноза - ще престанат ли политиците да се занимават със себе си и ще се състави ли правителство?

- Отговорът ми е два пъти не. Шансовете не са големи - нито да се състави редовно правителство, нито политиците да спрат с глупостите. Фактът, че най-важният проблем на формациите в новия парламент се превърна присъствието или неприсъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването говори, че самите политически играчи са отписали този парламент. Не гледат сериозно на неговата перспектива.

- Имам чувството, че вече сме влезли в нова предизборна кампания, защото освен Митрофанова, изгоря и посланикът на Беларус,  скараха се и за дипломат номер 1 на Северна Македония - т.е. върви се по вече утвърдените разделителни линии и опорни точки.

- Т. нар. подготовка за преговори между формациите е белязана с голяма доза лицемерие. Изглежда основните формации предварително са решили, че няма да го бъде редовното правителство. И сега водят битка на тема интерпретации кой да излезе по-виновен за това, че няма кабинет. Защото са наясно, че хората искат да има редовно правителство. Затова и са се загрижили как ще обяснят, че няма да го има. И, разбира се, всички се готвят за поредните предсрочни избори.

- Сега всички гледаме ГЕРБ-СДС, тъй като мандатът е при тях. Преди няколко дни Росен Желязков /ГЕРБ/ хвърли светлина какъв е планът на политическата формация - съставяне на програмно правителство, което не е коалиция, а има ясни цели и задачи за предстоящите тежки месеци. Има ли шанс това да се случи и предвид страховете на хората заради инфлацията и сметките на ток през зимата, както и непредвидимостта относно развитието на войната в Украйна?

- Както и да етикетират евентуално правителство - програмно, експертно, то по същество ще е коалиционно, защото ще трябва да получи подкрепа от определени парламентарни групи, т.е. подкрепата за него ще бъде политическа. Няма как да се избяга от това, както и да го завоалират. Но целта е като че ли да се размие отговорността, да не е ясно кой ще я носи за действията на този кабинет. Поредна хитрина, която не знам дали ще свърши работа. За предпочитане е честният подход - да се каже "правим коалиция с определен срок, с 3 или 5 точки в програмата като приоритети". Това е честният подход, но няма да стане. Поне сега.

- Страхуват ли се политиците да поемат отговорност, защото ще се сблъскат с много трудности през зимата и ще понесат негативи заради това?

- Не, всеки от тях е готов веднага, ако му се даде възможност, да глътне властта. Страхът е от друго естество - как да го обясняват след това пред своите избиратели, за да не загубят електорални позиции.

-  Преди няколко дни Бойко Борисов каза, че се отнася с уважение към "Възраждане" и с тях би се работило лесно, макар че имат идеологически различия. Досега тази партия винаги бе изключвана от евентуални конфигурации, но възможно ли е все пак и те да бъдат поканени под някаква форма?

- Не знам дали "Възраждане" искат да преговарят с някого. Поне не дават вид за такова нещо. Те обявиха своята цел - ние се борим за самостоятелно управление. Т.е. ние сме в парламента, ще играем за избори докато не получим пълно мнозинство. Това е посланието на "Възраждане". Ако се отметнат от него, също рискуват да загубят последователи.

- Ако опитът на ГЕРБ да направи кабинет не е успешен, какво ще направи ПП, след като получи втория мандат?

- ПП казаха, че ще опитат също, но да отбият номера, вероятно.

Трябва да сме наясно, че съставянето на редовен кабинет зависи основно от две формации - ГЕРБ и ПП. Всичко останало ще бъде някакво продължение на агонията, мъка. Ако тези две формации се споразумеят помежду си, ще има редовно правителство. То няма да е супер стабилно или свръх устойчиво. Но все пак ще се ползва с достатъчно парламентарна подкрепа. Тези две формации имат 120 народни представители общо, ще сложат една черешка на тортата - някой за украшение отгоре, за да имат нужното мнозинство. Няма значение кой. Може дори да е Стефан Янев, той е готов на всичко. Всякакви други комбинации са неуместни и импровизация.

- Но чухме какво казаха от ПП - че са готови да бъдат само "конструктивна опозиция".

- Опитът ме е научил да не хващам вяра на всичко, което се говори, когато опре ножът до кокала. Но така изглежда към момента - че вероятността е изключително ниска, да не кажа, че клони към нула да се направи редовен кабинет.

- Но все пак виждате и някаква надежда?

- Да.

- Много се говори за третия мандат, който в поредицата от избори, които преживяхме, се е превърнал в голямата интрига. На кого би трябвало да го връчи президентът, за да има някакъв шанс за успех? БСП вече е получавала този прословут мандат, видяхме какво се случи. Ако го вземат "Възраждане" или ДБ, например?

- Ако първите два мандата се провалят, аз не виждам никакви шансове у когото и да е третият мандат, да се случи успешното му реализиране. Не вярвам в това. Когато в парламента има 7 парламентарни фракции, трети мандат може да се връчи на когото реши президентът. И е логично той да го връчи на този, който говори, че го иска най-много. И второ - на този, който ще предизвика най-малко разделителни линии. По тази причина се заговори за най-малката партия в парламента - "Български възход" на Стефан Янев. В това няма логика, по-скоро е нелепо. Затова и не вярвам. Стигне ли се до трети мандат, по-добре, ако има възможност, да се удължи максимално времето на парламента, за да се свърши някаква работа. И да се ходи на избори.

- Кога според Вас ще са новите предсрочни избори?

- Конституцията е доста неопределена в това отношение, защото има записани срокове, но не за всичко. Например няма точни срокове за връчването на третия мандат. Той се връчва на парламентарна група, не на кандидат за министър-председател. Второ, няма определени срокове колко време може да се бави този трети проучвателен мандат. Защото той по дефиниция е кризисен и Конституцията затова не е разписала срокове. Но разумно е да очакваме, че следващите предсрочни избори, ако се стигне до този сценарий, ще бъдат в началото или средата на март.

- Това означава, че до декември ще успеят да устискат работещ парламент! Не е ли твърде оптимистично?

- Този парламент трябва да приеме бюджета за2023 г. Макар че лично мен този сценарий ме притеснява повече, защото ще започне едно предизборно говорене - нещо подобно видяхме и миналата година. Един ще казва - 20% увеличение на пенсиите, друг ще наддаде до 25%, третият ще го надскочи - не, 30% искам! И ще се получи каша, резултатът от която може да бъде ужасно дебалансиран бюджет, а той и без това сега не е особено балансиран. Което ще ни отдалечи от обявени важни национални цели - финансовата стабилност и еврозоната.

- Още един фактор трябва да имаме предвид - ситуацията около войната в Украйна, която е неясна, плашеща, всичко може да се случи. Как ще се справим без парламент, ако трябва да се вземат важни решения?

- Не е само един фактор, но това с еднаква сила важи както за служебен, така и за редовен кабинет. Тези външни фактори, които  не зависят от нас, ще продължат да действат. Правителство ще има - служебно или редовно. И то ще се изправи пред тези предизвикателства. Няма никакво значение дали ще има парламент или не. Аз не виждам друг вариант, освен парламентът да приеме бюджета за 2023 г. Какво друго може да свърши за краткото време, в което ще просъществува, ако се отиде на поредните предсрочни избори. Хубаво е народните представители да се съсредоточат само върху тази задача, а не да се разпиляват по една широка гама от глупости. Но като се има предвид, че всички ще се готвят за поредните избори, се страхувам, че глупостите може да вземат връх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай