Йовчев: Оперативната работа в МВР куца

Над 3000 са тези, които нямат основание да претендират да са бежанци, уточни министърът

Йовчев: Оперативната работа в МВР куца | StandartNews.com

София. Оперативната работа в МВР куца, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в предаването „Дикофф" по Нова телевизия. Той обясни, че не е доволен от резултатите на структурата до момента. „Имаме няколко много успешни удара, задържахме големи количества цигари, имаше една операция в Пловдив скоро", продължи Йовчев.

Доскоро с контрабанда се е занимавала само ГДБОП, а на всички други им е било забранено, уточни Йовчев и изтъкна, че фактически в полицията няма изградени ресурси. „Когато говорихме с ГДБОП се оказа, че едва ли не няма такова животно", каза още министърът и допълни, че тепърва ще се изграждат възможности за оперативна работа. Защото сериозната работа по контрабандните канали е тогава, когато има цялостен подход, а не отделни удари, наблегна вицепремиерът.

Главният комисар на МВР Светлозар Лазаров е корав служител, който може да води битка. Той ще се справи с това, което се очаква от него, каза Цветлин Йовчев. И призна, че е подписал заповед за пенсионирането на областния шеф на полицията в Хасково Петьо Петров.

На въпрос дали Петров е бил с „чадър" от Христо Бисеров, Йовчев каза: "Много по-прозрачна е причината, ще ви кажа". И продължи с думите: "Човекът, който възнамерявам да назнача просто трябваше да придобие съответната квалификация, за да го сложа на това място".

„Над 3000 души са тези, които нямат основание да претендират да са бежанци. Именно такъв е и Салахедин Бин Аладин", заяви Йовчев по повод казуса с бежанците и нелегалните имигранти в страната ни.

По повод акцията по задържането на нападателя на 20-годишната софиянка, министърът бе категоричен: „Не мисля, че сме станали за смях. За няколко часа успяхме да разкрием извършителя".

"Министър-председателят ми предложи да се присъединя към правителството на базата на информация, която имаше за мен, и на базата на ангажиментите, които правителството имаше да изпълнява. Единственият ангажимент, който съм поел, е към министър-председателя и смятам него да изпълнявам". Това отговори вицепремиерът на въпрос дали той ще бъде следващ български премиер, каквито слухове се появиха в публичното пространство.

На запитване дали Бойко Борисов има офшорни сметки в Кипър, Йовчев заяви, че ако наистина има данни, те трябва да се проверяват. "До колкото знам, не е престъпление да има офшорни сметки. Но тук въпросът, който трябва да се погледне е друг – в много от държавите, ако някой има офшорна сметка и е в държавното управление – това се гледа като, че човек не е достатъчно съпричастен към проблемите на обществото", обясни той и уточни, че „не е наказуемо по закон, но не е приемливо".

Информацията за Христо Бисеров е пристигнала отвън и е предоставена по компетентност на компетентните органи. Г-н Писанчев е почтен човек и вие ще се убедите в това, каза Йовчев. Той изтъкна, че службите се събира информация, но често тя идва във вид, в който не може да бъде потвърдена на момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай