Неделя,

Йотова иска икономически и социален щаб

От: СТАНДАРТ -
Йотова иска икономически и социален щаб
A
A
A

Той трябва да излезе до лятото с пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък

Създаването на икономически и социален щаб за управление на кризата, който да взема своевременни решения, предлага вицепрезидентът Илияна Йотова. „Икономическата и социална криза чука на вратата ни. Мерките – не казвам, че те са лоши, но те са малко, недостатъчни, некоординирани и защото в крайна сметка трябва един много по-сериозен орган да се занимава с това, което предстои в следващите месеци”, разви идеята си Йотова. И допълни: „Идеята е до лятото да имаме пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък тези месеци, защото показателите, независимо от  уверенията на управлението, са доста тревожни”.

„Вчера излезе една статистика на ЕК, която казва, че за България ще има 10.6% спад в БВП. Това е може би една от най-големите стойности в целия ЕС. Макар че нашето Министерство на финансите говори за 3%, някакси съм свикнала да вярвам повече на европейските статистики“, заяви още Илияна Йотова.

По думите ѝ – в последните дни е проличало, че има разрив между председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и останалите в щаба. Йотова изрази и недоумение защо на брифингите се съобщава статистика без, според нея, да се проследяват тенденциите в разпространението на заразата.

„Тази статистка показва, че ние не контролираме вируса – когато президентът преди два месеца каза че ни трябват повече тестове, за да контролираме тези процеси, беше наречен с обидни имена от министър-председателя“, добави тя.

 „Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в цялата тази сага се носи от премиер-министъра – той го посочва за финансов министър от управляващото мнозинство. Да си я поеме тази отговорност – ако преценява, че няма проблем, нека да продължава да си стои финансов министър в неговия кабинет”, коментира още Илияна Йотова. Повод бе атаката за обвиняемия милиардер Васил Божков, който пусна смс-и, за които твърди, че са от негова кореспонденция с Горанов. „Наказателната такава, ако я има, е работа на други власти и те трябва да си вземат своите решения. На накрая… жалко, жалко за българския спорт и за българския футбол“, заключи Йотова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички