Йотова: Габриел трябваше да е зам.-председател на ЕК

Твърде завоалирани са и бих казала доста поетични наименованията на сегашните ресори в ЕК, смята вицепрезидентът

Йотова: Габриел трябваше да е зам.-председател на ЕК | StandartNews.com

Част от наименованията на ресорите, които предложи новият председател на Европейската комисия (ЕК), ще бъдат коригирани в посока на изясняване задачата на бъдещите комисари, прогнозира пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и бивш евродепутат.

„За първи път в историята на Еврокомисията се направи толкова строга и подробна йерархична система. Никога досега не е имало толкова много заместник-председатели и ми се струва, че един от тези 8 заместници трябваше да бъде българският еврокомисар. България е един добър партньор в ЕС и това го доказахме за всички тези 12 г. членство. Във всички ресори, заемани от български комисари, никога не е имало най-малка сянка на гаф и несвършена работа“, изтъкна Йотова и отбеляза, че само двама от комисарите на Юнкер не са зам.-председатели и един от тях е Мария Габриел. Според нея нашият еврокомисар ще се справи с това да бъде заместник-председател, както и с ресора, който получи.

„Твърде завоалирани са и бих казала доста поетични наименованията на сегашните ресори в ЕК. Още повече, когато има неизяснено портфолио, когато не са ясни параметрите, които ще работят следващите комисари, така много лесно се размива и отговорност“, каза вицепрезидентът. Тя бе категорична, че не може да се слага българският ресор в таблицата „повишение или понижение“. „Той е много сериозен и много ресурсен, но не е от тези ресори, които ще предопределят политиката на ЕС оттук-нататък. Дали Евросъюзът ще продължи на солидарния принцип, или ще надделее схващането на все повече държави, че еврозоната трябва да стане едно ядро, а всички останали – периферия“, каза Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай