Явор Куюмджиев: На прав път сме

Явор Куюмджиев: На прав път сме | StandartNews.com

София. „На прав път сме. За два месеца хиляди хора излязоха на улицата, защото получиха непосилни сметки за ток. Нашата основна амбиция в предизборната кампания беше да направим нещо за всички тези хора и успяхме." Това каза в ефира на БНР Явор Куюмджиев, депутат от Коалиция за България. Той обясни, че трябва да се намерят резерви за намаляване на разходите, за да се балансира цялата енергийна система. „Това значи, че някои хора, които досега са печелили огромни суми, вече няма да ги печелят:, допълни Куюмджиев и уточни, че са отпушили износа на ток.

„Няма реванш, идеята е да се опитаме на обикновения човек, този, който не живее на жълтите павета, да помогнем. Хората ни поздравяват за това, което вършим. В голяма част от страната 60% от хората живеят на прага на бедността", каза депутатът от парламентарната група на БСП. Той обясни, че дори и сметките за ток да намалеят с 5-10 лева, за повечето хора това са много пари и ще е промяна.

По темата за оскъпяване на ремонтите в цялата енергийна система, той коментира, че не знае чии са твърденията, че този метод е непрозрачен. "Навсякъде в сектор енергетика се провеждат търгове", каза депутатът.

Много важно е да бъде отпушен износа на ток. Централите в басейна на "Марица-Изток" отново ще бъдат натоварени с по-високи мощности и ще има работа за миньорите, каза Куюмджиев. „Що се отнася до някакви 2% от всички обществени поръчки, печелени от няколко фирми, това беше порок на предишното управление", подчерта той.

Преизпълнението и създаването на огромно количество слънчеви централи стана през 2011 г. и 2012 г, каза депутатът от БСП. И продължи, че няма подписани договори за такива централи, а просто предварителни споразумения. " Сега не ни трябва да решаваме проблеми, създадени през последните 2 години, които са много, много тежки", обясни Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай