Яне иска да освети дело срещу Румен Овчаров

Яне иска да освети дело срещу Румен Овчаров | StandartNews.com

София. Две прекратени дела за злоупотреби в енергетиката да се разсекретят и извадят пред медиите поиска шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев. Това стана ясно след срещата му с председателя на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

Едното от делата е за натиск, оказан върху следователя Татяна Шарланджиева, която беше замесена по делото "Топлофикация". Другото е свързано със строежа на "Белене" и засяга разговори на Корнелия Нинова и Румен Овчаров, обясни Янев. Споеред него общественото мнение е ощетено откъм информация, която касае стотици милиони.

На 6-ти януари 2010 г. е прекратено дело, образувано по засечени разговори между Красимир Георгиев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Сергей Кириенко (шеф на "Росатом“) и руския енергиен министър Сергей Шматко, обясни Янев. Разговорите са били за строежа на АЕЦ "Белене", магистрала "Тракия", дългосрочните договори между България и "Газпром", както и приватизацията на "Булгартабак".

През миналата седмица Янев се похвали, че е взел папки със 700 стр. секретна информация за енергейните сделки и преговори на страната ни досега. От БСП и ДПС обаче не са съгласни с работата на комисията и сезираха Конституционния съд. Според тях парламентарната власт няма право да разследва и да се меси в работата на съдебната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай