Сряда,

Янаки Стоилов: Колиционната декларация е оправдание

От: Failed to load user -
A
A
A

София. "Могат да се открият точки, които ние ще подкрепяме, но тези различия се запазват. Даже, в тази декларация се създава впечатление, че повече е търсено основание, за да се покаже пред обществото, че има основание тези четири партии да се съберат, а не толкова, че тя е основа на бъдещото управление. Тя не беше в центъра да дискусията за спояването на тази коалиция, която ще подкрепя правителството". Това обяви пред Нова телевизия, зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов.

Вчера той не подкрепи новия кабинет и не стана част от мнозинството депутати, гласували в залата на Народното събрание. Запитан защо не го направи, той отвърна: „Защото това нямаше да съответства на политическата логика и на голяма част от обществените очаквания".

„С такъв род политика не могат да се решат очакванията на хората нито за повишаване на доходите, нито за една по-активна социална дейност, нито пък за стимулиране на заетостта. Опасявам се, че тази политика има предели и заради характера на кабинета", коментира още Стоилов.

Янаки Стоилов обаче беше категоричен, че предсрочните парламентарни избори не са добър изход от политическата криза.

„Трябва да се оздравява политическата система в България, защото хората престанаха да виждат съществени различия между различните партии. Тя смятат, че много от тях се съюзяват ситуативно, за да решават свои собствени проблеми, а не проблемите на своите избиратели. Рискът от изолация не е за пренебрегване", смята още Янаки Стоилов и добави, че някои от депутатите от БСП може и да се преориентират към други партии.

„Трябва да се насочим натам, където са трайните интереси на хората", добави той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички