Неделя,

Янаки Стоилов: Колиционната декларация е оправдание

От: Failed to load user -
A
A
A

София. "Могат да се открият точки, които ние ще подкрепяме, но тези различия се запазват. Даже, в тази декларация се създава впечатление, че повече е търсено основание, за да се покаже пред обществото, че има основание тези четири партии да се съберат, а не толкова, че тя е основа на бъдещото управление. Тя не беше в центъра да дискусията за спояването на тази коалиция, която ще подкрепя правителството". Това обяви пред Нова телевизия, зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов.

Вчера той не подкрепи новия кабинет и не стана част от мнозинството депутати, гласували в залата на Народното събрание. Запитан защо не го направи, той отвърна: „Защото това нямаше да съответства на политическата логика и на голяма част от обществените очаквания".

„С такъв род политика не могат да се решат очакванията на хората нито за повишаване на доходите, нито за една по-активна социална дейност, нито пък за стимулиране на заетостта. Опасявам се, че тази политика има предели и заради характера на кабинета", коментира още Стоилов.

Янаки Стоилов обаче беше категоричен, че предсрочните парламентарни избори не са добър изход от политическата криза.

„Трябва да се оздравява политическата система в България, защото хората престанаха да виждат съществени различия между различните партии. Тя смятат, че много от тях се съюзяват ситуативно, за да решават свои собствени проблеми, а не проблемите на своите избиратели. Рискът от изолация не е за пренебрегване", смята още Янаки Стоилов и добави, че някои от депутатите от БСП може и да се преориентират към други партии.

„Трябва да се насочим натам, където са трайните интереси на хората", добави той.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички