Янаки Ганчев обяви партия на „истинските протестиращи"

Янаки Ганчев обяви партия на „истинските протестиращи" | StandartNews.com

София. Един от активните участници във февруарските протести Янаки Ганчев създаде Народна партия, съобщи БНТ. На учредителното събрание той беше избран за председател. Новата партия беше анонсирана още през юли.

Новата партия се позиционира в център-дясно. Създателите й се определят като "истинските протестиращи" и се обявяват за реално представителство на хората във властта.

Новоучредената Народна партия само ще носи названието партия, а всъщност ще представлява политическа платформа за гражданите. Това обясни председателят и Янаки Ганчев.

Янаки Ганчев и членове на новата партия са познати от зимните протести. След тях създадоха сдружение "Орлов мост за промяната". Други от участниците във февруарските демонстрации обаче се дистанцират от тях.

„Формата на протести е само едната част. Трябва да дадем платформа за гражданско участие във властта.Целта ни е да разрушим демократическия централизъм, на който са изградени БКП и останалите партии на статуквото. Народната партия е форма на борба със статуквото", каза Ганчев.

Лятото беше анонсирано, че партията ще е в съюз със Свободните демократи на Стефан Софиянски, но това не стана. На учредителното събрание беше открита процедура по номиниране на кандидати за евроизборите напролет, на които партията ще участва.

„Аз лично съм 3 зими на улицата, ще дойде и четвъртата. Само че само с улицата нищо не можем да променим, защото ние нямаме представителство и ни вкарват в матрицата с предсрочни избори, където ние не можем да влияем по никакъв начин освен да ги събаряме. Е, добре де, добри сме в това, но докога ще ги събаряме, той животът ни мина", заяви Янаки Ганчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай