Всички зад Бойко за КТБ

Всички зад Бойко за КТБ | StandartNews.com

Гласуват до сряда промени в Закона за банковата несъстоятелност

Временен синдик ще може да връща активи, купени с пари от банката

Всички партии в парламента подкрепиха Бойко Борисов за спасяването на парите в затворената Корпоративна търговска банка /КТБ/.

Премиерът благодари на парламентарните групи за бързата реакция по спешните промени в закона за банковата несъстоятелност, които ще пресекат опитите за разграбването на КТБ. Заедно с Борисов рамо до рамо застанаха Мая Манолова (БСП), Петър Славов от Реформаторския блок, депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров, Николай Александров от "Атака" и др. Те пристигнаха на поредните консултации във финансовото министерство в четвъртък вечерта. От думите на премиера стана ясно, че за да може текстът с поправките в закона да влезе в пленарна зала в сряда, са възможни заседания на комисии и в почивните дни.

Двама синдици, назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете, да контролират квесторите на затворени банки. Без техните подписи решения за разпореждане с активи няма да влизат в сила, освен това ще могат да ревизират и да развалят сделки, направени от квесторите, предлага финансовото министерство.

Юристи ще обмислят формулировките така, че те да влязат в сила със задна дата и да се отнасят и за КТБ. Целта е да се спре разграбването на активите й. "Това, което се случва в "Дунарит", е взет от банката завод", даде пример премиерът.

"Целта е да спасим поне 300 млн. лв. от активите на банката, които до седмица може и да не са там", заявиха пред "Стандарт" народни представители. Те се позоваха на данни от Доклада за състоянието на КТБ, според които активите на КТБ са се стопили до 1.834 млрд. лв. към края на миналата година. Към 30 юни 2014 г. те са били 6.896 млрд. лв. "Това означава, че при бъдеща несъстоятелност намаляват възможностите кредиторите да бъдат удовлетворени. Фондът за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ или държавата, която му даде заем, за да се разплати със защитените вложители, са поставени под риск", коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според последния, но не окончателен вариант на законопроекта, с който "Стандарт" разполага, с назначаването на временен синдик правомощията на квесторите се прекратяват. В текста изрично се посочва, че "съдът е длъжен да назначи предложения от ФГВБ временен синдик", и то най-късно ден след получаването на молба от БНБ или от фонда. Временният синдик има и допълнителни правомощия. Той може да иска спиране на изпълнението на действия и сделки, извършени в нарушение на забрани от Закона за кредитните институции и Закона за банковата несъстоятелност. Със съгласието или по предложение на ФГВБ "може да възлага на лица, притежаващи необходимия международен одит, да извършват действия по проследяване, запазване и връщане в имуществото на банката на активи, придобити пряко или косвено със средства, отпуснати от банката и довели до влошаване на нейното финансово състояние".

Благодаря на партиите, че не политиканстваха

Бойко Борисов, премиер

Благодарен съм на всички партии, защото не политиканстваха в случая. Това е начинът да спрем ограбването. Благодаря им, че проявиха такова държавническо отношение. Благодаря на председателя на БСП г-н Миков, че ми напомни, че по сега действащия закон може да се назначи синдик. Веднага го направихме и поискахме от Софийски градски съд назначаването, за да спре разграбването на КТБ. Всички се обединихме, че през следващите дни ще се внесе текстът.

Обединихме се за прозрачност

Мая Манолова, БСП

Факт е, че всички политически сили се обединихме около необходимостта от това. По най-бързия начин ще направим очакваните от хората промени. Трябва да има достатъчно прозрачност.

Да се намерят отговорните

Петър Славов, Реформаторски блок

Трябва да се намерят хората, отговорни за кризата с КТБ!

Синдиците да разкрият истината

Емил Димитров, Патриотичен фронт

От ПФ осъзнаваме отговорността, която имаме към избирателите си. Двамата синдика да установят какво се е случило.

Квесторите трябва да бъдат спрени

Николай Алексиев, "Атака"

Въпреки че "Атака" е опозиция, в партията сме против това, което не е в интерес на обществото. Според нас това се правеше от квесторите и трябва да бъде спряно.

Съдът бави несъстоятелността

Менда Стоянова, председател на бюджетна комисия (пред Медиапул)

Считаме, че квесторите са приключили своята дейност в КТБ. Но обявяването на несъстоятелност се бави по съдилищата, а квесторите седят и правят неща, които никой не контролира, или поне фондът не контролира.

 

Съдът отказа да смени квесторите

Делото за отнетия лиценз на КТБ ще бъде насрочено до средата на април. С това се ангажира лично председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той обясни, че по казуса няма забавяне и че магистратите просто спазват процедурите. Колев посочи, че дори той лично би влязъл в състав, за да гледа делото.

От ФГВБ поискаха СГС "да назначи предварително временен синдик" в банката. В четвъртък съдия Иво Дачев обаче отхвърли искането. Решението може да се атакува от фонда пред Софийския апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай