Борисов и Горанов събраха депутати за закона за КТБ

Борисов и Горанов събраха депутати за закона за КТБ | StandartNews.com

В Министерството на финансите се провежда среща между финансовия министър Владислав Горанов, депутати от различните парламентарни групи и премиера Бойко Борисов. Срещата е във връзка с промените, които ще бъдат предложени за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Очаквайте подробности!

Вчера в парламента премиерът Бойко Борисов призова депутатите да напишат писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да се припомни, че правителството настоява за служебен синдик на КТБ. Така трябва бъдат защитени парите, които държавата е дала на банката за изплащането на гарантираните влогове.

Кабинетът е предложил и промени в Закона за банковата несъстоятелност. Борисов предупреди, че ако някой от квесторите си е позволил неправомерни действия, то финансовият министър Владислав Горанов ще сезира прокуратурата. Премиерът посочи, че Фондът носи цялата отговорност в случая, но няма никакви контролни функции през периода, в който се чака съдът да обяви КТБ в несъстоятелност.

В мотивите на новите текстове се казва, че е необходимо създаването на фигурата на временен синдик. Той трябва да бъде назначаван от съда по несъстоятелността по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Последното е "временна обезпечителна мярка с цел запазване на имуществото на банката и защита на интересите на кредиторите".

Ключов момент в новите текстове е предложението за допълване на правомощията на синдика на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и на останалите кредитори на банката в несъстоятелност във връзка "с проследяване и връщане в масата на несъстоятелността на неправомерно отклонени имущества". Експертите са категорични, че в правомощията на временния синдик трябва да присъства и контролът над действията на квесторите. Временният синдик трябва да може да завежда дела при бездействие от страна на квесторите и да спира изпълнение на сделки, сключени в нарушение на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай