Всички партии подкрепят закона за прихващанията

Всички партии подкрепят закона за прихващанията | StandartNews.com

Прихващанията в Корпоративна търговска банка (КТБ), направени след поставянето на банката под специален надзор и след началната дата на неплатежоспособността, да станат недействителни. Това прие днес временната бюджетна комисия към парламента, след като одобри на второ четене актуализацията на бюджета, в която е включена и поправката в Закона за банковата несъстоятелност.

Утре ще бъде окончателното гласуване на законопроекта в пленарна зала. Очаква се така да не бъдат признати прихващания за около 800 млн. лв. Текстът за прихващанията беше единственият единодушно подкрепен от всички депутати и парламентарни групи, представени в бюджетната комисия. Щом е в защита на държавния интерес и БСП ще подкрепи този текст, каза депутатът от левицата Румен Гечев.

Не отменяме прихващания и цесии със задна дата, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е един от вносителите на поправката. "И сега в Закона за банковата несъстоятелност се дава право на синдиците да оспорват всяко направено прихващане пред съда. Сега просто обръщаме нещата и казваме, че направените прихващания след поставяне на банката под специален надзор или след обявяване на датата на неплатежоспособност от съда са недействителни", обясни Стоянова. Сега направилите такива прихващания ще трябва да оспорват тяхната недействителност, допълни тя. Депутатите решиха още да не са гарантирани депозитите на лицата, които са придобили влогове в КТБ след отнемането на лиценза на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай