Враца ще бъде център за обучение на медицински специалисти

Враца ще бъде център за обучение на медицински специалисти | StandartNews.com

Среща с медицинската колегия направи днес независимият кандидат за кмет на Враца Николай Иванов. Той припомни направеното в сферата на здравеопазването през изминалите четири години. "Програми за здравна профилактика на социално значими заболявания при деца и възрастни бяха наш приоритет още в началото на мандата и бяха финансирани от общинския бюджет с подкрепата на общинския съвет. Програмите бяха насочени към здравнонеосигурени наши съграждани или хора с нисък социален статус. Извършени бяха прегледи за превенция на онкологични, белодробни, ендокринологични, кожно-венерически заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат" – каза Николай Иванов. Най-мащабната инвестиция през изминалите четири години е изграждането и оборудването на Лъчелечебен център към Комплексния онкологичен център. Проектът бе финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 6 270 000 лева, като съфинансирането от Община Враца бе над 250 000 лева. "С подкрепата на общинския бюджет се постарахме да направим инвестиции и в общинските лечебни заведения. Закупени бяха апарат за дегитализация на рентгенови филми за Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания и интензивен инкубатор за неонатологичното отделение на врачанската болница" – заяви независимият кандидат за кмет. Осигурено бе финансиране за текущите разходи на ДКЦ 1, като там бяха вложени и средства за ремонти и поддръжка. Разплатените задължения бяха за над 200 000 лева, а ремонтите – за 56 000 лева. "Радвам се, че успяхме да вложим средства за подобряването на работната среда в медико-техническата лаборатория по зъбопротезиране. Оборудвани бяха нови помещения, където дейността вече се извършва в съвременни условия. В това обновяване бяха инвестирани 26 000 лева" – припомни Николай Иванов.

През изминалите четири години бяха вложени средства и в здравните служби в селата. В село Девене бе открита нова здравна служба. По предложения на кметовете са осигурявани средства за текущи ремонти на селските здравни служби. "Тази политика ще продължи и през следващия мандат" – категоричен бе независимият кандидат за кмет.

Община Враца трябва да продължи политиката си на подкрепа към общинското здравеопазване и към МБАЛ "Христо Ботев". "Изключително важно през следващите години е да разработим политики за привличане и задържане на млади специалисти – магистри по медицина и по здравни грижи. Това е важна местна политика и е от изключително значение за бъдещето на здравеопазването в града" – подчерта Николай Иванов. Ще е необходимо също поддържане на базите на общинските лечебни заведения и на врачанската болница. На срещата бе изразено мнение, че е нужна по-голяма загриженост на държавата за състоянието и поддръжката на лечебните заведения, защото в лицето на местните представители на централната власт не се среща достатъчно разбиране. Трябва да бъде продължена и политиката на подкрепа на хората в тежка социална ситуация за достъп до здравни грижи. "Враца е един от малкото градове в страната, където имаме свой фонд за репродуктивно здраве, защото това е важна чисто човешка грижа, от която Общината не бива да стои настрана" – каза независимият кандидат за кмет. Николай Иванов застана категорично на позицията, че трябва да бъде запазен самостоятелния статут на всички общински лечебни заведения. С помощта на финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" ще се търси възможност да се развие проектът за Център за временно и кризисно настаняване за бездомни и скитащи хора и за увеличаване на капацитета му.

"Инж. Иванов, заедно с Вас, Общината и МБАЛ "Христо Ботев" като екип, постигнахме едни много добри резултати за привличане и задържане на млади специалисти във Враца. Голяма част от отделенията вече имат достатъчно лекари, за да работят нормално. С какво бихте се ангажирали в бъдеще в тази посока?" – попита Светозар Луканов, изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев". Николай Иванов отговори, че Общината е подкрепила филиала на Медицинския университет за изграждане на новата им учебна база, като е предоставила безплатно сградата на бившия Химически техникум. В цялостното обновяване на новата учебна база и общежитието ще бъдат вложени близо 20 милиона лева. "Така мащабна инвестиция не само в инфраструктура, но и в образование и здравеопазване, ще бъде решаваща за следващите години. Благодаря на ръководството на Медицинския университет в София за тази инвестиция. Защото тя ще привлича млади специалисти, които след това се надявам да успеем да задържим в града, като им бъдат осигурени условия за реализация" – каза Николай Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай