Враговете на Борисов се разделиха по сезони

Планът на задкулисието започва с комикси на Божков и завършва с шоуто на Слави

Враговете на Борисов се разделиха по сезони | StandartNews.com
  • Планът на задкулисието започва с комикси на Божков и завършва с шоуто на Слави
  • Две малки сюжетни подробности могат да объркат сметките им

Кои са враговете на Борисов? Укриващите се обвиняеми Васил Божков и Цветан Василев, БСП, Мая Манолова, президентът, Слави, както и градската десница (начело с обвиняемия Иво Прокопиев), бяха посочени от премиера на пресконференцията по повод скандалните снимки от спалнята му в резиденция „Бояна“. В новото ОФ, както вече наричат заговорниците, само целта е обща - да се детронира Борисов. Прийомите и схемите им обаче са различни. Ще ги видим през следващите 4 сезона, които ни делят до парламентарния вот на 28 март. Ролите вече са разпределени от задкулисието, което ще подменя остриетата на атаката в зависимост от годишните времена.

БЪЛГАРСКО ЛЯТО

След тежките месеци на изолация и втръснали статистически новини за коронавируса, горещите политически скандали се харчат като топъл хляб. Димната завеса от пури насълзява очите на едни и размътва мозъка на други. Показват се банкови извлечения за суми, които доскоро хората не са виждали дори в рекламите на печелившите милионери от лотарията. После тези суми се визуализират в чекмедже, част от премиерската спалня, услужливо отворено, за да попадне в едър кадър на възмутителна снимка. Димките постепенно прерастват в политически огън, в който се хвърлят близки хора до премиера. Дамгосването започна от финансовия министър, за да мине през шефа на парламента, външния министър, образователния и накрая така да опари министър-председателя, че той да се изнерви максимално.
Закономерно, в този сезон основни действащи лица ще са тези, които го познават отдавна – Божков и Цветанов. Наясно са с кухнята на партията му, сигурно и със спалнята. Както заяви премиерът, бившият му втори спокойно се е разхождал из покоите му, ръководил години наред предизборния щаб.
Гемблърът Божков удари с комикси гонга на всеобщо забавление за сметка на Борисов, а след това тържествено обяви, че остава по-нататъшните развлечения за аматьорите, защото тръгва на сериозен поход с доноси в Европа.
Опразненото пространство енергично бе заето от Цветан Цветанов. Поздравът му за ЧРД на Борисов: „Вече не е чест да си член на ГЕРБ“, ще бъде най-безобидната стреличка срещу бившите му приятели, ако се окаже вярно подозрението, изказано и от Борисов, и от Биков, че на задната страна на снимката няма имена на милионери, а инициали Цв. Цв.
В разгара на лятото, политическите градуси ще се покачат опасно с нови приказки, разказани от дебелите папки на оправдания набързо собственик на най-луксозния личен асансьор.
Надеждата на заговорниците, всеки по свой начин свързан с бившата Държавна сигурност, е разказите да стигнат и до Брюксел, и до Франкфурт, така че банковият съюз да се отдалечи заедно с разследването на прехода и техните далавери.

ЕСЕНТА НА ПРОТЕСТИТЕ

С отминаването на почивките, хората ще усетят олекването на джобовете си и вече няма да им е до забава. Затова и задкулисието на олигарси и ченгета рязко ще смени тактиката срещу Борисов. И ще извади на преден план тези, които отсега са приватизирали фразата „гладът ще убие страха“. Президентът Радев ще наостри моливите за нови речи и ще го удари на състрадание и омерзение. Още повече, че генералната репетиция той направи преди две години, когато извика „няма светлина“ и даде тон за барикади и протести. Този път обаче няма да се крие сам в президентството. Ще поведе масите, надлежно строени в редици от протестърите. Градската десница никога не се обединява за избори, но винаги е готова да събере числения си състав да марширува из София. Те също завършиха репетициите с протестите срещу Гешев миналата есен.
Медиите им пък вече подклаждат олигархичния огън на Божков и Василев с бой по Борисов и хората му. Костов е командир в сянка, а на концесия е дал управлението на Иво Прокопиев и Огнян Донев. В ролята на координатор с президентството пък е задействан Илиян Василев. Изумителна е неговата работоспособност. Измежду всекидневните атаки срещу Пеевски той даже намери време да напише записките си за прехода. Четивото ще бъде настолно за протестите, кулминацията на които се чака в ноемврийския ден на промяната. 31 години стигат, ще е лозунгът, който трябва да напълни площадите, така че да притисне Борисов да ги включи подобаващо в предизборния бюджет.

ЗИМАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО

С появата на снеговете, изнежените градски чада отстъпват място на коравите социалисти. Те ще трябва да повторят кървавите януарски събития от 2013 година, когато Борисов хвърли кърпата още на първия протест. Ако Нинова е още начело на БСП, няма проблем. Рамо да се справи с тежката ситуация ще й даде Мая Манолова, която беше рупор на атаката преди 7 години. Нинова ще зове за бунт от парламента, Манолова ще събира хората от къщи и кафенета. Целта на кукловодите отсега е ясна – ако може, БСП да се реанимира за изборите.

ИЗБОРНАТА ПРОЛЕТ

Финалната изненада на задкулисието идва с настъпването на пролетта. Под мотото „пролет пукна, ние не“, фронтменът на атаката срещу Борисов ще бъде Слави Трифонов. Той ще трябва да направи римейк на събитията в Украйна от пролетта на 2019-та. Денем Дългия ще ходи по села и паланки да обяснява има или няма такава държавата, а вечер ще пълни стадионите, финансирани от олигарси, за да прави политически концерти с бенда и красивите момичета. Шоуто ще има за цел да откъсне от ГЕРБ и последния чалга глас.

Има обаче две малки, но съществени подробности, които сценаристите на задкулисието са пропуснали, в иначе перфектния им план. Че кулминацията в подобни сюжети винаги е зависела от тежката дума на ДПС. А вече и от отметките в списъка на Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай