Военният министър почете загиналите войници от Осенец

Военният министър почете загиналите войници от Осенец | StandartNews.com

Тази есен честваме 100 годишнината от Тутраканската епопея. Отбелязахме юбилейните битки от Първата световна война с откриването на паметника на генерал Колев в Добрич.Тържества имаше и пред паметника на българските войници в Гюешево, предстои да отбележим паметта на загиналите в битката при Камакчалан.

Това обяви военният министър Николай Ненчев в разградското село Осенец, където участва в тържества по случай юбилейната годишнина от Тутрканската епопея. Пред изцяло обновения с дарителски средства войнишки паметник министър Ненчев заяви, че мемориалите на войнската слава у нас са символ на национално самочувствие и жалони на гордостта на българския народ.

600 мъже от село Осенец са служили в редовете на 19-ти пехотен шуменски полк през Първата световна война. 106 от тях са намерили смъртта си в битката за крепостта при Тутракан. Две оръдия, дар от военното министерство за община Разград, ще напомнят за тяхната саможертва, съобщи кметът на селото Димитър Димитров. Сред гостите на честването бяха и кметът на Разград доктор Валентин Василев, депутатът от ГЕРБ Михаил Тодоров и областният управител на Разград Манол Кившанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай