Военният министър каза тежката си дума за Украйна и запасняците

Димитър Стоянов каза, че резервът от запасни трябва да бъде подготвен

Военният министър каза тежката си дума за Украйна и запасняците | StandartNews.com

Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент, коментира пред медиите служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с военния конфликт между Русия и Украйна, преди участието си в закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана.

„Виждаме, че в момента е една позиционна отбрана от страна на украинската армия, такава е и от страна на руската армия. Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент. Дали нататък ще има развитие, дали ще има контранастъпление от страна на украинските въоръжени сили, зависи много от съотношението на силите, за да има нормално контранастъпление, то трябва превъзходството на сила да бъде поне 3 към 1“, заяви Стоянов.

По повод решението на Конституционния съд да образува дело по искане на Министерския съвет за тълкуване на основния закон във връзка с отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка в мирно време на гражданите със статус на запасни, министърът обясни, че се надява да има ясно тълкувателно решение, от което „ние да се възползваме и да продължим с обучението на нашите граждани“.

По думите му всеки един български гражданин има дълг към родината и отечеството, в същото време подготовката за изпълнение на този дълг никъде не е формулиран - „дали Министерство на отбраната може да организира мобилизационни сборове, дали може да проведе обучение, това не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили“.

Министърът добави, че резервът от запасни трябва да бъде подготвен. „При условие, че задължителната казарма е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове“, каза Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай