Властта обсъжда два варианта за енергийните помощи

Властта обсъжда два варианта за енергийните помощи | StandartNews.com

Властта обсъжда два варианта за енергийните помощи. След като вчера стана ясно, че в началото на април ще има ясни критерии за отпускането на такъв тип помощи, министерствата на енергетиката и на социалната политика доуточняват детайлите.

До момента работната група на ведомствата се е спряла на два варианта - доходите на бедните да бъдат компенсирани при драстично повишаване на цените или да продължи да се регулира цената на тока за нуждаещите се, съобщава БНР.

Социалният министър Ивайло Калфин смята, че най-добре е вариант, комбиниращ и двете опции - едновременно да има защитна цена на електроенергията за бедните и те да продължат да получават помощи през зимния период.

"Не очакваме някакви страхотии да се получат, но по-голяма сигурност ще се създаде, ако продължи регулацията - ние така или иначе на хората, които са с най-ниски доходи, изплащаме помощи зимата за отопление. Така че има и социални плащания, има и регулация на цените", разясни вицепремиерът.

Според него енергийно подпомаганите през зимата ще попаднат в системата за енергийна бедност и защита. Мисли се и за други категории. Няма яснота обаче какво количество ток ще се плаща по евтината тарифа от бедните, ако този смесен вариант се възприеме, стана ясно от думите на министъра.

"Когато има специална регулация за хора с по-ниски доходи, тя е свързана с определена месечна консумация", заяви Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай