Владо Пенев засилва културните ни връзки с Китай

Владо Пенев засилва културните ни връзки с Китай | StandartNews.com

Пекин. Министърът на културата Владимир Пенев участва в Първия форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който се провежда в Пекин. Министър Пенев е в Китай по покана на министъра на културата на Китайската народна република г-н Цай У.

За участие във Форума бяха поканени представители от Албания, Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словашката република и Република Словения.

В изказването си на Първия форум за културно сътрудничество между КНР и страните от Централна и Източна Европа министър Пенев акцентира на значимата роля на Китай на международната арена като постоянен член на Съвета за сигурност, като специално отбеляза, че икономическите му успехи, огромният потенциал на китайския пазар и традиционните връзки на сътрудничество обуславят приоритетното място на българо-китайските отношения в нашата външна политика, от която неделима част представлява и активното сътрудничество в областта на културата. „Това обуславя и изключителната динамика на двустранните ни отношения в духовната сфера", посочи в словото си министърът на културата Владимир Пенев. Той предложи България да поеме домакинството на следващия форум в този формат, който се очаква да се проведе през 2015 г.

В рамките на Първия форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който се провежа в Пекин, се очаква да бъдат приети и „Насоки за развитие на културното сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай