Вкарват в парламента проектозакон за частния фалит

Очаква се ако се превърне в закон той да облекчи задлъжнелите граждани

Вкарват в парламента проектозакон за частния фалит | StandartNews.com

Проект на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в Народното събрание след две седмици, съобщи днес съпредседателят на ОП Искрен Веселинов по време на брифинг в парламента.

По думите му другата седмица ще бъде организирана кръгла маса с представители на гражданското общество. След това "Обединените патриоти" ще внесат законопроекта в НС с допълнителните предложения.

Проектът на закона за частния фалит беше обсъден днес на Кръгла маса с представители на институциите и политическите партии. Инициативата за закона е на "Обединени патриоти".

По думите на Веселинов идеята била да се изговорят вижданията на ведомствата и депутатите. Най- делови били от НАП, те подкрепили законопроекта и направили предложения. МФ, МП, социалното министерство имали предпазлива позиция, но заявили готовност за дебат по темата. БНБ също обещала предложения. От страна на депутатите само БСП се появили на дискусия и по принцип подкрепили законопроекта.

Законопроектът предвижда всеки един гражданин, който повече от 3 месеца не може да обслужва или повече задължения до 200 хил. лв. и не по-малко от 6 минимални работни заплати, да има право на защита, която да поиска от съда. Ще има възможност през следващите 5 годни да удовлетворява кредиторите. След края на този период той ще бъде освободен от остатъка, ако има такъв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай