Вижте Григор, който заплаши министър Тагарев с убийство

Извършителят е задържан и вече му е повдигнато обвинение

Вижте Григор, който заплаши министър Тагарев с убийство | StandartNews.com

Закана за убийство към министъра на отбраната Тодор Тагарев разтърси днес цялата страна. Мъж е отправил заплаха към него през профил в социалните мрежи. Причината е позицията му за подкрепа на Украйна във войната с Русия.

ВИЖ ОЩЕ: Митов похвали Тагарев за смелостта, удари Радев

На 4 юли Тагарев отворил съобщението , изпратено му от анонимен профил във фейсбук. Това е само ден след като стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски ще дойде на посещение у нас по покана на правителството. В съобщението мъжът обявявал, че заради подкрепата към Киев и намерението да дадем оръжия той ще убие Тагарев. Нямало конкретика как точно смята да го направи. Министърът веднага съобщил на МВР.

Извършителят е задържан и вече му е повдигнато обвинение. 39-годишният мъж е от Пазарджик, съобщи БЛИЦ.

Районната прокуратура е задържала и повдигнала обвинение на мъжа заради закана за убийство, отправена към министър от правителството.

"На 04.07.2023 г. в гр. София, обвиняемият Г.Д. се заканил с убийство на действащ министър, като му изпратил заплашително съобщение на личния му профил в социална мрежа в интернет", обясняват оттам.

Междувременно стана ясно, че задържаният е Григор Димов, който е осъждан за телесни повреди, но е реабилитиран.

Съседите на Димов са шокирани от новината за заплахата за убийство.

„Никога не е ставало въпрос той да се скара с някого, да го заплашва. Помага на всички тука. Готино момче, младо момче“, разказва съсед, цитиран от bTV.

- С какво се занимава?

- Работи в офис нещо. Добро момче. Има дете. Работи си.

Заплахата, отправена от Димов във Фейсбук, е свързана с отношението на министър Тагарев към войната в Украйна.

Законодателят счита за тежко престъпление "заканата за убийство", заяви пред екипа ни адвокатът по наказателно право Силвия Петкова и допълни: „едно текстово съобщение, което очевидно е изпратено дистанционно, няма физически контакт между заплашения и заплашващия. От естеството на самото съобщение би могло да се прецени, че заканата би могла да предизвика основателен страх, но ако тя представлява просто словесно изражение като "ще те убия!", "ще те заровя" и е отправена в социалните мрежи то е много малко вероятно да се касае за закана за убийство, която да представлява престъпление“.

Ако бъде признат за виновен, наказанието за обвиняемия би могло да бъде от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Мъжът е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай