Понеделник,

Вицепремиер с ключови думи за състоянието на България

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
9613
Вицепремиер с ключови думи за състоянието на България
A
A
A

"Намираме се в много тежка криза и трябва да положим много усилия", заяви в интервю за БНТ вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Според него България не трябва да остава в периферията на Европа, а да е във всички централни процеси и той лично ще работи страната ни възможно най-бързо да влезе в еврозоната.

България ще закупи хеликоптери за спешна помощ в следващите години, съобщи Пеканов по повод катастрофата с румънския автобус, след която Румъния изпрати 5 хеликоптера за спешна помощ на пострадалите. "Проектът за хеликоптерите е инициатива на президента Радев. Предходният служебен кабинет допълни Плана за възстановяване с такъв проект и той трябва да тръгне към реализация", каза Пеканов.

Той заяви, че е сформирал отново работната група по отношение за Плана за възстановяване, така че всички срокове да се спазят и процесите да се движат.

"Отговорност на служебния кабинет в идните 10 седмици всички организационни дейности да се свършат - да се изготвят законопроекти, да се направи подготовка на различни реформи и да стартират инвестиционни проекти, които са обещани да се случат през тази година. Това ще отговори, както на заложените цели за първото плащане и да подготви второто плащане, което трябва да се поиска през декември. Всеки, който смята да се кандидатира за народен представител в бъдещия парламент, трябва да знае, че парламентът ще трябва да реши важни казуси и да приеме важни изменения на закони, за да се направи второто поискано плащане“, заяви Пеканов.

По повод 22-та закона, които е необходимо да се приемат, служебният вицепремиер по управление на европейските средства коментира: "Става въпрос за нови закони но и за такива, които трябва да се подобрят. Вече има 1 приет закон, също така има 4, които стигнаха до парламента, но за съжаление не бяха приети. По други закони тече работа, т.е. те са на различно ниво работна група."

Според Пеканов членството ни в ОИСР се движи добре, следващите дни процесът ще тръгне и остава приоритет за него.

Смята, че в текущата ситуация "Газпром" не е надежден дългосрочен доставчик, но отбелязва, че други европейски страни продължават търговските си взаимоотношения с тях. Диверсификацията трябва да се постигне на първо място, но като цяло дългосрочно Европа трябва да стане по-независима, суверенна и силна и да задоволи нуждите си без значение от геополитическите конфликти, смята Пеканов.

Атанас Пеканов заяви още, че не се водят разговори с него за политически проект. "Аз съм се върнал като експерт. Приоритетите са ни членството в ОИСР, членството в еврозоната и европейското фиансиране да се използва по най-прозрачния начин", каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички