Високата цена на дълга стресна Велкова. Аукционът отменен

Редовно правителство може да вземе дълг при много по-добри условия от служебно, каза финансовият министър

Високата цена на дълга стресна Велкова. Аукционът отменен | StandartNews.com

Обявеният вчера аукцион за продажба на ДЦК със срок 3.5 години е бил отменен, обяви в парламента министърът на финансите Росица Велкова. Причината е силно повишената лихва - до 5.8%. За сравнение - на аукцион през септември лихвата бе 3.01%.

Ако се приеме закон за бюджета с дефицит 6.6%, категорично това ни отдалечава от всякакви перспективи пред влизането на България в еврозоната, обяви тя с аргумента, че такава перспектива поставя България по-добре пред инвеститорите, когато иска заем от пазара.

Допълни, че в момента пазарите са много волатилни, дълговете поскъпват и дори на Германия е трудно да набере заеми в обемите, в които са й нужни.

Уточни, че поемането на нов дълг през следващите три години е около 16 млрд. лв. годишно при сега заложените политики, но ако има нови, то тогава разходите на бюджета биха се натоварил с 5-7 млрд. лв.

Подчерта, че редовно правителство може да вземе дълг при много по-добри условия от служебно правителство

Наследството на Кирил и Асен: 11 млрд. дупка и 16 млрд. нов дълг 

Велкова обаче обяви пред депутатите, че ако до края на годината не се вземе нов държавен дълг, фискалният резерв силно ще намалее. Към 30 септември той е 12.1 млрд. лв. Въпреки планираните приходи по различни програми като европейската SURE, има разходи, които ще намалят наличността на средства - като например 900 млн. лв., които трябва да се платят на земеделските стопани в края на годината. Като се сметнат всички, излиза, че към 31 декември фискалният резерв ще спадне до 5.6 млрд. лв. при изискване той да е минимум 4.5 млрд. лв.

Напомни, че в началото на януари, когато няма данъчни приходи, трябва да има средства да се платят пенсиите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай