Виктор Понта призова България и Румъния да работят заедно

Орешарски: Ще съгласуваме нашите позиции за Шенген

Виктор Понта призова България и Румъния да работят заедно | StandartNews.com

София. Премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта обсъдиха двустранните отношения между двете страни по време на съвета на ПЕС в София.

"Коментирахме Шенген и уточнихме, че ще съгласуваме нашите позиции, за да имаме по-силна обща позиция пред нашите партньори", каза на брифинг министър-председателят Пламен Орешарски, след среща с румънския премиер Виктор Понта.

„Уточнихме се в началото на есента да направим среща на високо равнище, може би във Варна", посочи Орешарски.

„Имам удоволствието няколко пъти да се срещна с премиера на Румъния. Имахме възможност на кратко да обсъдим въпроси от взаимен интерес на двете страни. Коментирахме "Набуко Запад", интерконектните газови връзки, таксата за транзит на електроенергия, трансграничното сътрудничество. Решихме да възложим на нашите министри на екологията и икономиката и енергетиката да обсъдят техническите въпроси на тези проблеми", обясни Пламен Орешарски.

"Имаме много общи проекти. И двамата подкрепяме "Набуко Запад" като важен основен енергиен проект за региона". Това каза на брифинг премиерът на Румъния Виктор Понта, след среща с министър-председателя Пламен Орешарски. "Моето основно послание към г-н Орешарски беше, че не трябва да работим в конкуренция, да доказваме коя държава е по-добра от другата, в различни периоди от времето", каза премиерът на Румъния Виктор Понта.

„Загубихме от това", посочи Понта. "Най-добрият шанс за България и Румъния е да работим заедно, да се обединим, да влезем заедно в Шенген, да можем радикално да увеличим усвояването на европейски средства. Пожелавам всичко най-хубаво на България и на новото правителство", заяви Виктор Понта.

„Трябва да подобрим административния капацитет и да работим заедно, за да може двете държави сред тази криза да възвърнем авторитета си, стабилността и партньорството. С нетърпение очаквам през есента да организираме по-дълги и технически срещи между министри и да подновим важните проекти, които имаме заедно. Иска ми се и двете държави да имат стабилност, предвидимост и кураж", подчерта Понта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай