Виктор Понта: Пожелавам успех на Сергей и Пламен за изборите

Виктор Понта: Пожелавам успех на Сергей и Пламен за изборите | StandartNews.com

Русе. “Да върнем България на хората”, каза на български език в Русе румънският министър-председател Виктор Понта. Премиерът и председател на Социалдемократическата партия в съседна Румъния пристигна в крайдунавския град, за да подкрепи българските социалисти.

“Тук съм да пожелая успех на Сергей и на Пламен на изборите”, заяви Понта и изрази увереност, че след 12 май новият премиер на България ще е социалист.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посрещна румънския министър-председател в Русе, където заедно с номинирания за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски и кандидатите за депутати от Русенски регион имаха срещи с младежи, бизнеса и симпатизанти.

“Обсъдихме и най-належащия проект Дунав мост 2”, каза пред българските и румънски журналисти в Русе Станишев. Той обясни, че заедно с румънския премиер са дискутирали ускоряването на процедурите за пускане на моста.

“Трябва да работим заедно, за да успеем. Така ще постигнем общите си цели  по отношение на Европа и икомическото ни развитие”, заяви Виктор Понта. Двамата партийни лидери изразиха увереността си, че Дунавската стратегия също ще е реален инструмент за икономическия растеж и сътрудничество от двете страни на Дунав.

Малко преди 18 часа на централния площад в крайдунавския град започна митниг- концерт на Коалиция за България.  Русенци имат възможност да наблюдават спектакъла на Нешка Робева “Не се гаси туй, що не гасне” със специалното участие на Джуни Александрова.

Станишев обясни, че образованието, заетостта и политиките в подкрепа на майчинството и отглеждането на деца ще са трите основни приоритета на червените. В Русе вчера Станишев участва в национална среща по проблемите на младите хора. Според него еднаквото финансиране на частното и държавното образование, каквото искат ГЕРБ, не е справедливо, особено при този недостатъчен ресурс за държавното образование. Лидерът на социалистите изтъкна, че при неговото управление парите за образование бяха 4,3% от БВП, докато сега са едва 3,5%. Станишев отбеляза, че таксите за висше образование се увеличават, защото правителството на Бойко Борисов намали субсидията за държавното образование.

"ГЕРБ пестяха пари от майки, от пенсионери, от образование. Защото от социални дейности не може да се краде, а трябваше да режат лентички. Друг е въпросът, че по наше време бе построено повече отколкото по времето на ГЕРБ", добави председателят на БСП. И допълни, че Законът за младежката заетост ще е сред първите, които левицата ще внесе в новия парламент. И е част от кампанията срещу младежката безработица в ЕС, която Станишев лансира на ключови форуми на ПЕС. По време на дебатите в Русе соцлидерът с тревога изтъкна, че безработицата при младите хора в България реално достига 40% и повечето от тях не виждат перспектива за себе си.

Специално за кръглата маса в Русе пристигна и румънският премиер Виктор Понта. "Пожелавам успех на Сергей и на Пламен за изборите. Надявам се, че на 12 май ще може да отпразнуваме факта, че премиерът на България ще бъде от Коалиция за България", заяви румънският премиер. "Убеден съм, че хората ще запомнят тази фраза - Да върнем България на хората", добави той за предизборния слоган на БСП. Соцлидерът, румънският премиер и номинираният за министър-председател от левицата Пламен Орешарски разговаряха по-късно с русенци в центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай