Вигенин предава председателството на Евронест

Вигенин предава председателството на Евронест | StandartNews.com

Брюксел. По време на третото годишно заседание на Парламентарната Асамблея Евронест в Европейския парламент в Брюксел Кристиан Вигенин оповести оставката си като председател на Асамблеята и предложи Евгени Кирилов да бъде избран за неин ръководител. 

Асамблеята бе открита с участието на Щефан Фюле, комисар по разширяване и политика на съседство, който говори от името на Върховния представител Баронеса Аштън, както и зам.-председателите на Комитета на регионите и на Икономическия и социален съвет, и официалните представители на Форума на гражданското общество на Източното партньорство и на Ирландското и Литовското председателство.

Във встъпителните си думи на откриването Кристиан Вигенин призова участниците да се съсредоточат върху всичко, което ги обединява, и да работят, за да изглаждат разногласията си. "Евронест е съвместен проект и успехът му е наша споделена отговорност. Асамблеята има ключово значение за развитието на демокрацията, диалога и регионалното сътрудничество сред Източните съседи на ЕС."

"Важно е какво послание ще отправим към срещата на върха на ЕС и страните от Източното партньорство, която ще се състои във Вилнюс през ноември", посочи Вигенин. "Очакванията към този форум са големи и Евронест трябва да даде своя принос и да насърчи потвърждаването на европейската перспектива на тези наши партньори, които искат да извървят трудния път на реформи и демократизация, за да задълбочат отношенията си с ЕС."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай