Вигенин: Не очаквам предсрочни избори

Вигенин: Не очаквам предсрочни избори | StandartNews.com

София. "Не очаквам предсрочни избори през есента или до края на тази годината, но трябва да видим как правителството изпълнява своите ангажименти". Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ външният министър Кристиан Вигенин.

"Ние заявихме, че имаме програма, всеки месец ще отчитаме мерките, които предприемаме и мисля, че това се оценява от голяма част от гражданите", обясни Вигенин и уточни, че страната ни "ще върви добре", ако не се предприемат действия за изкуствено насаждане на напрежение.

"Очевидно част от играчите, които са на или зад сцената имат свои приоритети, които не са важните приоритети за България и гражданите", продължи министърът. Той увери, че правителството ще положи усилия, за да си свърши добре работата в услуга на гражданите, а не чужди интереси.

Вигенин обясни, че недоумява защо се превръща в драма новината, че граждани са дошли да подкрепят техните управляващи: "БСП не е правила организация за извозване на хора тук, за да подкрепят правителството. Дори да беше така, не разбирам какъв е проблемът. Но се създаде допълнително напрежение заради това. Разбирам, че протестиращите ще се опитат да съживят протестите в началото на септември, когато ще трябва и полицията да вземе допълнителни мерки". Министърът допълни, че полицията взима мерки, но възникват и множество питания между гражданите, например защо не е имало достатъчно разстояние между едните протестиращи и другите. "Нямам персонални забележки към полицията, те се справят добре с предизвикателствата на протестите", каза още Вигенин.

По повод спора с посланиците, външният министър заяви, че той е измислен. "Не съм коментирал публично кой какво пише в социалните мрежи. Не следя статусите на посланиците във Фейсбук. Всеки посланик има достатъчно съвест и опит да прецени докъде може да стигне в публичните си изяви", бе категоричен той.

Във връзка с размириците и тежката ситуация в Египет, Вигенин каза, утре на срещата на външните министри на ЕС ще има сериозна дискусия за бъдещето на Египет. На срещата ще се обсъжда и това дали може Египет да се върне по пътя на демократичния процес и как да стане това. Взимането на мерки за спиране на кръвопролитията са друга тема, по която ще дискутират министрите. "Това е нещо, което е недопустимо и неслучайно ЕС реагира с тази среща на външните министри, заяви външният ни министър. Той напомни, че МВнР многократно изрази официалната позиция на България по въпроса с Египет.

"България имаше представител на предварителна среща, на нея са обсъждани организационни идеи за предстоящата среща на външните министри. В последните дни се говореше да се въведе оръжейно ембарго, да спрат доставките на оръжие или да се замрази финансовата помощ от ЕС за Египет. Ние не подкрепяме замразяване на финансовата помощ, защото такъв тип мерки няма да решат конкретния проблем сега, а ще рефлектират в перспектива върху хората в Египет", обясни Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай