Вигенин: Не бива да прибързваме по отношение на Сирия

Много малко вероятно е БГ да се включи в "коалиция на желаещите", увери министърът

Вигенин: Не бива да прибързваме по отношение на Сирия | StandartNews.com

София. „Не бива да прибързваме. Една позиция в развитие е по-правилна в сегашната ситуация по отношение на Сирия". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след като мина изслушването му в парламентарната Комисия по външните работи.

В петък и събота предстои неформално заседание на външните министри във Вилнюс, чиято основна тема ще бъде кризата в Сирия. В него ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

„Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция", допълни министърът и увери, че НАТО не планира участие в подобна операция.

„България беше една от първите страни, която обяви позиция по отношение на употребата на химически оръжия, по отношение на нашите очаквания към Света за сигурност на ООН. Тази позиция беше потвърдена от изявленията на президента, от министър-председателя. България има сравнително ясна позиция, която кореспондира с позицията на голямото мнозинство страни-членки на Европейския съюз", продължи Вигенин. Той обясни, че е важно България да знае параметрите на евентуалния удар, който се обсъжда в САЩ. „За нас е важно и работим по това да има консолидирана европейска позиция по тази тема. Огромното мнозинство страни-членки на ЕС заемат умерена, внимателна позиция. Някои са с по-крайни мнения, както Франция, други заявяват, че без санкция на Съвета за сигурност на ООН няма да участват под никаква форма в никакви акции", продължи коментара за позицията на България министърът.

Много малко вероятно е България да се включи в коалиция на желаещите по отношение на Сирия, категоричен бе Кристиан Вигенин. "До този момент не е имало каквито и да било конкретни искания нито за военно участие, нито дори за политическа подкрепа. Ние ще държим и Народното събрание, и медиите за следващите стъпки и ще вземем съвместно необходимото решение. Ако се стигне до подобни искания, мястото където този въпрос трябва да бъде дискутиран, не е в отделните министерски кабинети на външния министър, на отбраната, мястото е на Консултативен съвет по национална сигурност при президента, където с едно такова решение да се ангажират и политическите лидери, и съответните министри, службите", обясни той. 

Към този момент не се налага затваряне на границите, увери Вигенин. „Предстои да се проведат разговори с гръцките и турски колеги, да поискаме и от тяхна страна да затегнат от своя страна контролът по границата", каза още той по повод бежанския поток.

„За огромна част от хората, които попадат на българска територия, това са хора, които са загубили всичко, останал е само животът им. Не е редно България да не проявява необходимата хуманност в това отношение. Потокът от нелегални емигранти, от които не всички искат статут на бежанци, се увеличава. Той е далеч от мащабите, които можем да третираме като заплаха за България или заплаха за хуманитарна катастрофа на територията на страната", допълни външният министър.

Започва затягане на контрола по границата, съобщи Вигенин. И посочи, че ще разговаря със своите гръцки и турски колеги, за да направят същото. „На територията на Турция към момента има близо половин милион сирийски бежанци. За по-голямата част от бежанците България не е цел, а по-скоро се разглежда като транзитна страна", каза още той.

„Предприели сме необходимите мерки, по които да установим процедурите, по които може да се иска помощ в случай на нужда от страна на България. На предстоящото заседание на външните министри на ЕС във Вилнюс ще споделя, че има засилен натиск от бежанци към България. Да светнем червената лампа, а помощта, ако се налага, ще бъде поискана на по-късен етап", обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай