Вигенин иска закупуване на нов тип изтребители

Вигенин иска закупуване на нов тип изтребители | StandartNews.com

София. Ако зависеше от мен, страната ни трябва да върви към закупуване на нов тип изтребители, защото в противен случай оставаме зависими от техническата поддръжка на Русия. Това обяви външният министър Кристиан Вигенин пред Националната телевизия.

"В практически план това не означава, че България трябва да спре използването на руската техника, която е на въоръжение в момента. Тази стъпка на НАТО няма да доведе до намаляване на боеспособността на Българската армия", разясни той.

Според него българите трябва да бъдат спокойни, защото "не вървим към някакъв сблъсък с Русия".

"НАТО взема мерки, за да гарантира страните по източния фланг на Алианса. Нашите оценки не говорят за повишена заплаха за сигурността на България от страна на Русия. Руските самолети не нарушават въздушното пространство на България, но предизвикват ответни мерки от страна на НАТО", посочи външният министър.

Вигенин подчерта, че България трябва да вземе решение как ще организира Военновъздушните сили оттук-нататък.
"Това решение трябва да бъде взето бързо. Ако зависи от мен, бих казал, че трябва да вървим към купуване на нов тип изтребители, към по-висока степен на независимост на Българската армия от руски доставки. Решението е забавено не от сегашното, а от предишното правителство", заяви Вигенин.

"Ако НАТО прецени, че в бъдеще Русия представлява заплаха за Алианса и за неговите членки, ще трябва да предприеме необходимите стъпки. Тези стъпки обаче не трябва да водят до ескалация, а до деескалация на напрежението", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай