Вигенин каза кой трябва да е премиер

Категоричната позиция на БСП е, че Кирил Петков не трябва отново да е министър-председател

Вигенин каза кой трябва да е премиер | StandartNews.com

Категоричната позиция на БСП е, че Кирил Петков не трябва отново да е министър-председател. "Това решение беше взето на съвместно заседание на политическото ръководство на партията с парламентарната група и по конкретен повод. При когото от нас да отиде мандатът, ние сме на мнение, че министър-председателят трябва да е от победилия в изборите – "Продължаваме промяната", но да не е Кирил Петков". Това заяви зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин в ефира на България Он Еър.

Според него третият мандат за съставяне на кабинет трябва да бъде връчен или на БСП, което било по-добрата стъпка, или на ДБ, защото, ако се връчи на ИТН, това означавало, че мандатът е обречен и отиваме към избори.

Вигенин смята още, че с избора на парламентарна група, на която ще се даде мандатът, президентът ще даде своя знак как той вижда развитието на политическата ситуация.

"Имаме очакването, че ще бъде даден на нас, ако трябва да се направи сериозно усилие за съставяне на правителство. От заявките, които чухме досега, няма такава категоричност, но тук ще бъде ключово решението на "Продължаваме промяната", тъй като без техния активен  ангажимент по формиране на правителство, то такова не може да има. В момента, ако сме способни да направим някои компромиси в името на по-голямата цел и разположим добре стъпките си във времето, смятам, че можем да направим едно добре подкрепено в парламента правителство, което да изпълни целите, за които сме се събрали", каза той.

Вигенин не е убеден, че от ДБ са поставили условието за експертно правителство като категорично изискване към останалите партии в коалицията. Той смята, че това е тяхно предложение, което неизбежно може да претърпи промяна, тъй като, ако другите партии имат друго мнение, няма как те да го наложат.

"Нашият проблем до момента в досегашното правителство не е участието на политическите лидери. Напротив, то даде повече тежест и легитимност на правителството и ние вярваме, че това трябва да продължи", твърди заместник-председателят на парламента.

Той коментира и един от проблемите, които неведнъж "Продължаваме промяната" е очертавала, а именно, че те не вярват, че ИТН подхожда сериозно по отношение на борбата с корупцията, спирането на източването на средства и всичко това, което е наследство от ГЕРБ.

"Тези въпроси можем да ги коментираме в по-големи детайли и те да се ангажират с тази реализация. Трябва да подобрим и координацията си – нито едно съществено важно решение да не се взема преди да е консултирано в рамките на коалицията. Можем да отворим също въпроса за самото структуриране на министерството - да няма такова феодализиране, защото идеята, с която решихме да компенсираме това със съветници в кабинетите, просто не работи. Трябва да има представител в най-висшето политическо ръководство", твърди заместник-председателят на НС.

Според него понякога в политиката има само един шанс да докажеш, че можеш да реализираш това, за което са ти дали доверие хората.

"Моят апел е да не бързаме с крайните решения, защото, когато решението бъде взето, след това връщане назад няма. Затова трябва много внимателно да преценим как ще подходим с тази възможност, която ни се дава с третия мандат", смята Вигенин.

Той заключи, че отчитайки това, което се случи в тези месеци, трябва да разчитаме по-малко на доверието в аванс. Според него трябва да се изискат не само от ИТН, но от всички формации и от тях самите, ясни ангажименти за това, което предстои.

"Ако подобрим координацията помежду си, ако успеем по-добронамерено да работим в парламента, аз съм по-скоро оптимист", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай