Весела Чернева шокира с коментар за важни думи на Румен Радев

Тя се произнесе и по спекулациите, че може да бъде посочена за външен министър

Весела Чернева шокира с коментар за важни думи на Румен Радев | StandartNews.com

Когато говореше днес за "чуждопоклонничество" в речта си на парада за Гергьовден, той е имал предвид факта, че Българската армия продължава да е оборудвана основно със съветско въоръжение - 30 години след края на СССР”. Това мнение изрази пред телевизия НоваНюз заместник-директорката на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Големият отсъстващ в тази реч беше НАТО. Има едно чувство на яд, очевидно, у този, който е писал речта. Но към кого е насочен този яд – не мога да кажа, подчерта още Чернева. 

По думите й погледнато отвън България изглежда все повече като страна, която не може да се управлява: „Страна, която не подлежи на управление през политическия процес. Това е много лошо. По въпроса с дипломацията, ако това означава някой отвън да ни реши проблема – това е категорично не. Българските политически партии са тези, които носят отговорността за това. Надявам се те да успеят да произведат правителство и то такова, че да отговаря на волята на народа. А хората гласуваха за проевропейско управление”.

Весела Чернева коментира и медийните спекулации, че тя ще бъде част от кабинет на "Продължаваме промяната-Демократична България" като външен министър. „Ако някой се беше обадил и беше попитал, щях да кажа, че тези списъци не са верни. А най-лошото е, че никой не се обади от колегите да ме попита”, посочи тя.

„Бях доста впечатлена от съгласието между двете първи политически сили по отношение на външнополитическата програма. А и по останалите части от управленската програма. В някакъв смисъл това беше важна стъпка, за да има управление, което да е ясно в какви рамки ще се движи. Но беше разочароващо, че правителството, което трябваше да обслужва тази програма, не бе прието”, категорична е Чернева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай