Вторник,

Венецуела раздели Радев и кабинета (ОБНОВЕНА)

От: Стандарт -
290
Венецуела раздели Радев и кабинета (ОБНОВЕНА)
A
A
A

Венецуела се оказа новата разделителна линия между президента Румен Радев и кабинета "Борисов" 3. Съветът по сигурността при Министерския съвет призна и подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Боливарската република. Това направи с официална позиция и българското външно министерство като призова Гуайдо да насрочи свободни, честни и демократични президентски избори. Така България последва повечето страни в Европейския съюз, които свалиха доверието си от президента Николас Мадуро. С позицията си обаче кабинетът се противопостави на президента Румен Радев, който снощи призова изпълнителната власт да се въздържи от подкрепа на европейската позиция за Венецуела.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - Външно: Мадуро е нелегитимен

Съветът по сигурността бе свикан днес на извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Съветът се председателстваше от премиера Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Радев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Радев срещу европодкрепата за Гуайдо

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: България официално подкрепи Гуаидо за президент на Венецуела

„Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва в позицията на Съвета за сигурността.
Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента Радев.

СТАНОВИЩЕТО НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА

Република България изразява подкрепа за позицията на нашите партньори в Европейския съюз и международната общност, която признава председателя на Националната асамблея на Боливарска  република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.
Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници.

"По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза", се казва в позицията на Външно министерство. То припомня, че "Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори". Венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава, категорично е ведомството на Екатерина Захариева.

Европейската подкрепа

Европейският парламент вече заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.
19 държави от ЕС, сред които Германия, Великобритания, Испания, Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия, Литва, Чехия, Финландия, признаха младия председател на Националното събрание Гуайдо и поискаха Венецуела да свика "свободни, прозрачни и честни президентски избори". Единствено Италия се обяви против и блокира общата позиция на ЕС. Гуайдо получи подкрепа и признание от САЩ и много латиноамерикански страни, включително Колумбия и Бразилия.

Поддръжниците на Мадуро пък са Русия, Китай и Иран.

БСП с президента

Решенията в различните европейски държави са различни, коментира по-късно соцлидерът Корнелия Нинова в отговор на въпрос за ситуацията във Венецуела и позицията на България. Тя цитира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който посочва, че световната организация няма да взима страна.

Следвайки призива на президента Радев България да се въздържи от подкрепа на общата европейска позиция за кризата в Боливарската република, Нинова заяви: "Нашата позиция е на ненамеса във вътрешните работи на държавите.".

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички